Singura comunitate de cărbunari [AUDIO]
Sălajul găzduieşte în Munţii Plopişului singura comunitate de cărbunari din judeţ.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 ianuarie 2016, 08:00
Comunitatea este alcătuită din slovaci care locuiesc în cătunul Dealul Corbului, la graniţa Sălajului cu judeţele Cluj şi Bihor. Localnicii obţin cărbunele căutat de proprietarii de pensiuni din Cluj şi Bihor pentru grătare, dar şi pentru a afuma produse considerate exclusiviste ce urmează să fie servite petrecăreţilor în noaptea de Revelion. Cărbunii sunt obţinuţi printr-o procedură tradiţională cunoscută încă de acum două secole de ţapinarii slovaci care au ajuns în pădurile sălăjene şi s-au stabilit în Făget şi Dealul Corbului. Ne spune mai multe cărbunarul Ioan Doloveț:
Astăzi s-au adus lemnele aici, se clădesc în mijlocul vetrii, după aceea aducem frunză, când e gata bodiul, punem frunză și pământ. Lăsăm o gaură jos unde să dăm foc. Arde mocnit și iese ce se vede, cărbunii, practic.
R: Și ce faceți dvs. cu cărbunii, îi vindeti?
I.D: Da, îi vindem la restaurante, un local are nevoie de 50-60 de saci de cărbuni pe lună.
Cărbunarul este ajutat de soția sa.
R: Văd că munciți și dvs. aici lângă cărbuni, cum e viața aici în vârf de munte?
Soția: Viața nu-i ușoară, dar ce să facem? Avem patru copii, musai să muncim. Asta ni-i serviciul!
Cărbunii sunt pregătiți în vârf de munte și livrați în funcție de comenzi, fiind preferați mai ales pentru preparatele exclusiviste care urmează
să ajungă pe grătar în noaptea dintre ani.
Adrian Lungu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: