Cum va arăta Clujul în 2016
Anul 2015 s-a încheiat şi deja suntem cu ochii pe anul 2016. Clujenii au avut parte anul acesta de nenumărate evenimente, iar la anul îşi doresc multe alte lucruri:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 ianuarie 2016, 08:00
Mai multe străzi pietonale.
Să se restricţioneze parcarea pe marginea drumului, dacă încurcă bunul mers al circulaţiei.
Să se renoveze clădirile vechi cărora le cade tencuiala.
Să se facă mai multe parcări pentru că este dezastru.
După părerea mea ar trebui să se creeze artere mai spaţioase.
Să rămână la fel de frumos şi plin de oameni. Clujul este viu.
Dorinţele clujenilor pentru 2016 sunt îndreptăţite. Municipalitatea trebuie să fie capabilă să răspundă cerinţelor cetăţenilor. Şi o va face, după cum ne-a declarat primarul Emil Boc într-un scurt interviu despre cum va arăta Clujul în 2016:
Va fi un oraş aşa cum au spus cei din Europa: cel mai prietenos cu străinii. Am avut o creştere în 2015, în ceea ce priveşte numărul de turişti, de minim 20 la sută faţă de anul anterior. Vom avea un oraş cu locuri de muncă mai bine plătite, un oraş cu o activitate culturală foarte intensă. Vom continua marile proiecte începute, Tiff, Jazz în the Park, Cluj never Sleeps, Electric Castle, Untold. Cu alte cuvinte tot ce a fost în cadrul Capitalei Europene va continua.
Ne propunem să câştigăm titlul de Capitală Culturală Europeană. Anul 2016 va fi anul în care se va decide acest lucru. Acest oraş are potenţialul prin care să arate Europei că putem fi un model al artei de a trăi împreună.
Vrem să îi ajutăm pe cetăţeni să poată face plăţile pentru diverse activităţi de acasă, fără să se mai deplaseze la primărie, utilizând sistemele moderne de plată. Vrem să modernizăm ceea ce e în faţa şi în spatele blocului sau a casei fiecăruia. De la punctul gospodăresc, unde sperăm să începem proiectul de a introduce în subteran punctele gospodăreşti, care va dura mai mulţi ani. Din punct de vedere al infrastructurii trebuie să terminăm ce am început. Desigur a fost mai greu, dar cu ajutorul clujenilor, şi cu înţelegerea şi răbdarea lor am reuşit să finalizăm anul acesta o mare parte.
Anul viitor trebuie să terminăm la Gară amenajarea piaţetei, să terminăm proiectele din Lomb, mă refer la drumul de acces şi cele două proiecte care vizează zona mediului de afaceri şi locuri de muncă. Vrem să terminăm baza sportivă din Gheorgheni, care se întinde pe 9 hectare, de asemenea să terminăm drumul Făgetului, care va avea trotuare şi piste de biciclete şi nu în ultimul rând vrem să începem câteva proiecte care sunt în aşteptare. De exemplu un nou cartier pentru clujeni în Borhanci, trecerea într-o nouă etapă a proiectului Inovation City în Dealul Lombului pe 200 de hectare şi nu în ultimul rând începerea proiectului care vizează modernizarea podului Traian din zona centrală a oraşului.
Din punct de vedere al evenimentelor sportive, cel mai de amploare anul acesta va fi meciul dintre România şi Cehia la tenis feminin, în prezenta sportivei Simona Halep şi a altor trei jucătoare din top 10 din lume, ce va avea loc în 2 – 6 februarie. Apoi avem deja adjudecate două turnee importante în 2017: Campionatul European de Baschet şi Campionatul European de Gimnastică feminin şi masculin. (Emil Boc)
Schimbările care s-au produs în Cluj în ultimii ani şi dezvoltarea oraşului au făcut ca municipiul de pe Someş să devină unul dintre cele mai dezvoltate şi mai atractive oraşe din ţară. O dovadă în plus este includerea Clujului pe o listă de destinaţii turistice în anul 2016, realizată de postul american de televiziune CNN.
Corina Gliguţa
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: