Gimnastica românească între performanțe și perspective
Palmaresul anului 2015 a strâns pentru gimnastica românească 21 de medalii în vitrina cu trofee a competițiilor internaționale. Rămânem cu performanțele anului trecut, dar și cu amintirea a ceea ce s-a întâmplat, în socoteala pentru 2016, după ce echipele de gimnastică artistică fete și băieți ale României au ratat calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 ianuarie 2016, 08:00
Cele două echipe vor participa în perioada 16-19 aprilie la un turneu preolimpic la Rio, primele patru urmând a se califica la întrecerile olimpice din august. Președintele Federației Române de gimnastică, Adrian Stoica:
Planul de pregătire are niște puncte importante, dar nu putem vorbi de Jocurile Olimpice atâta timp cât nu suntem calificați. Practic, bătălia cea mai importantă este cea din 16-19 aprilie, ăn recalificări, după care vom vedea ce se întâmplă. Sigur, există și campionate europene în acest an. Cert este că noi n-am dat înapoi de la obiectivele pe care ni le-am propus, fiindcă avem convingerea că putem să ne prezentăm la un nivel bun și în calificările olimpice și la Jocuri. Rămâne de văzut cum vor răspunde și fetele, va fi un an foarte greu, va fi o perioadă de pregătire diabolică. (Adrian Stoica, președintele FRG)
La Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Glasgow din 2015, România a cucerit două medalii, prin veteranul Marian Drăgulescu, cel care a luat argintul la sărituri, dar și prin Larisa Iordache, bronz la individual compus. Marian Drăgulescu este deja cu gândul la săritura pe care o pregătește pentru Rio:
Mi-a reușit pentru prima dată o săritură la care visam de foarte mult timp și într-adevăr, n-a mai sărit-o nimeni până acum. Normal, e la stadiul de sărit așa, pe suprafață moale, dar mai am destul timp încât să reușesc să o pun în picioare și pe suprafețe de concurs. Am două sărituri noi la care lucrez, iar dacă îmi vor reuși, cu siguranță voi avea cele mai mari note de plecare din concurs. (Marian Drăgulescu)
Evident, primele obiective pentru anul viitor sunt calificarea echipei feminine la J.O. și încercarea calificării echipei masculine, însă Federația și-a propus și obținerea de medalii la competițiile oficiale, campionate europene și jocuri olimpice.
Merită amintit și faptul că reputații antrenori Octavian Belu și Mariana Bitang au revenit la finele anului trecut la cârmele lotului feminin de gimnastică. Adrian Stoica:
Este evident faptul că acest cuplu deja celebru nu numai în România ci în toată lumea, reprezintă cea mai serioasă garanție, în situația î care au liniștea de a se apleca asupra pregătirii, pe care o dorim și avem nevoie de ea în acest moment. Ei au reacționat pozitiv față de momentul critic în care se află gimnastica feminină și și-au dat acceptul de a reveni să încerce să facă tot ce este posibil pentru calificarea olimpică. (Adrian Stoica, președinte FRG)
Merită urmărite și pregătirile pentru organizarea Campionatelor Europene din 2017, întrecere care va avea loc la Cluj, în perioada 19-24 aprilie, la șase decenii de la cea dintâi ediție a Campioatelor Europene desfășurată la București, în 1957.
Bogdan Predescu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: