Anul tinerilor la TNC
Începutul de an sugerează bilanţul partial, de la jumătatea stagiunii teatrale. Vă propun să parcurgem săptămâna aceasta teatrele clujene şi transilvane, să urmărim spectacolele care au adus un aer proaspăt, mai ales că, indiscutabil, 2015 a fost un an al tinerilor la Teatrul Naţional Cluj. Începem, de aceea, cu TNC, turul scenelor transilvane.
Articol editat de , 4 ianuarie 2016, 13:13 / actualizat: 21 ianuarie 2016, 14:21
Patru foarte tineri regizori: Leta Popescu, Andrei Măjeri, Tudor Lucanu şi Cătălin Bocîrnea semnează pe afişul stagiunii curente, spectacole care au avut premiera în 2015, pe care vi le recomand călduros spre vizionare. Trei dintre ele au o tematică politică, în care tema libertăţii ia variate forme, sincrone cu problematica Europei anului 2015: anestezierea spiritului civic în societatea de consum, emigraţia, războaiele şi înfruntarea culturilor.
American dream de Nicoleta Esinencu (regia Leta Popescu) sau despre spulberarea iluziilor lumii libere :
Sunt unii care aveau nevoie de subiectul ăsta şi se bucură şi pleacă acasă gândindu-se, sunt unii care spun că e un spectacol militant de stânga şi nu îşi are sensul, sunt unii care spun că e prea mult, e prea in your face şi sunt unii care spun: habar n-aveam în ce lume trăim. (regizoarea Leta Popescu)
Agamemnon de Rodirgo Garcia (regia Andrei Măjeri) sau despre războiul politic al consumerismului fericit. Dacă tragedia se planifică în lumea industrializată, unde trebuie să mergem să căutăm speranţa? – e întrebarea deschisă a textului lui Garcia.
Piesa are un subiect foarte actual, chiar dacă textul are deja mai mult de un deceniu. Pe mine nu mă interesează spectacolele militante, deşi există politic şi în Shakespeare. Eu caut poezia în orice spectacol; mă interesează teatrul şi meşteşugul. Eu cred că lucrurile pe care le facem în teatru trebuie să fie de înţeles sau să fie de simţit. Dacă măcar unul din aceste două lucruri se întâmplă, sunt mulţumit. (regizorul Andrei Măjeri)
Emigranţii de Sławomir Mrożek (regia Tudor Lucanu) sau despre condiţia emigrantului din toate epocile:
Chiar dacă cele două personaje din piesă sunt din două lumi complet diferite, un intelectual și un proletar, sunt foarte asemănători, nici nu pot exista unul fără celălalt. Privindu-i împreună, libertatea capătă sens.(regizorul Tudor Lucanu)
Agnus Dei de John Pielmeier (regia Cătălin Bocîrnea) sau despre sensul vieţii justificat prin miracolul credinţei.
Textul nostru nu caută problema vieţii monahale, ci caută să pună nişte întrebări care să ne ajute să descoperim adevărul din lucrurile care ne înconjoară. ( regizorul Cătălin Bocîrnea)
Acum, astăzi, în spectacolul nostru e vorba de o confruntare între două feluri de gândire. Una a logicii, a ştiinţei, a raţiunii şi cealaltă profundă, care ţine mai mult de o gândire ezoterică, dar care nu a dispărut din lume şi din oameni. (actriţa Miriam Cuibus, interpreta rolului Sora Miriam)
Pentru că nu vă propun un clasament, ci doar o selecţie a vocilor tinere ale Naţionalului clujean, notăm şi excepţionalul spectacol semnat de Răzvan Mureşan: Richard al III-lea se interzice de Matei Vişniec, un nou spectacol politic, cu care regizorul şi trupa tinerilor actori au atins maturitatea artistică (în 2015!).
Ada Milea şi spectacolele sale concert nu au lipsit nici ele dintre premierele lui 2015: ludicului Apolodor după Gellu Naum, i-a urmat în septembrie un episodic God’s Playground, cu violonistul Alexander Bălănescu, jucat rar, dependent de prezenţa muzicianului în ţară.
Rămâne să vă convingeţi mergând la teatru că scenele TNC au fost, în 2015, locul dezbaterii temelor actualităţii dar şi al expermientului teatral.
http://www.teatrulnationalcluj.ro/spectacole/?pg=5
Oana Cristea Grigorescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.