Brr! Iată cum protejăm instalaţiile şi maşinile de îngheţ
Sibiul este îngheţat deja de câteva zile şi nu dă semne că s-ar trezi înapoi la viaţă. E timpul să vedem care sunt recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte protejarea ţevilor şi a maşinilor împotriva îngheţului.
Articol editat de , 4 ianuarie 2016, 11:58 / actualizat: 6 ianuarie 2016, 8:30
Regina Gheţii s-a oprit în sfârşit şi la Sibiu, după o primă parte a iernii în care ne-am bucurat de o vreme neobişnuit de caldă. Trecerea bruscă de la 14 grade cu plus la 15-16 grade cu minus poate să afecteze buna funcţionare a sistemului de circulare a apei în locuinţe.
Instalaţiile termice trebuie protejate foarte bine. Cele pe lemne trebuie să aibă un antigel foarte bun, în eventualitatea în care omul pleacă de acasă, pentru că nu sunt ca centralele pe gaz care se întreţin singure. Centralele de apartament lucrează singure şi nu există niciun risc de îngheţ. Instalaţiile exterioare nu ar trebui să existe, dar dacă există trebuie să fie izolate foarte bine şi trebuie contactat un instalator pentru că este nevoie de o izolare specială. (Ilie Ciobanu, instalator)
Şoferii pot fi luaţi şi ei prin surprindere de automobilele care s-ar putea să refuze să pornească dimineaţa devreme, la -12 grade celsius.
În orice instalaţie de răcire de la automobile este o soluţie care trebuie verificată. Există un aparat la orice service auto care verifică exact temperatura de îngheţ a soluţiei. După verificări şi completarea până la nivelul necesar, trebuie verificată şi la rezervorul cu soluţia cu care stergem parbrizul. Această soluţie trebuie să fie eficientă până la -20 -30 de grade. La partea de motor, vorbim de un antigel. Ştergătoarele trebuie şi ele verificate, iar maneta nu trebuie acţionată până nu dezgheţăm parbrizul. (Emil Moga, directorul unui service auto)
Oamenii spun că sunt pregătiţi pentru a înfrunta îngheţul.
Suntem pregătiţi pentru ger. Avem toate controalele la instalaţii la zi şi totul este în regulă.
Am făcut deja verificările şi am izolat acolo unde este cazul.
Sunt pregătită pentru îngheţ iar maşina soţului este în regulă şi echipată corespunzător.
Agenţia Naţională de Meteorologie transmite avertizări constante de temperaturi sub limita de îngheţ. Prognoza pentru Sibiu în această perioadă arată temperaturi care pot atinge -32 de grade în zona de munte.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.