Şi Anul Nou le-a adus o nenorocire
Caz umanitar disperat în satul Mititei, după ce casa unei familii a fost distrusă de flăcări.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 ianuarie 2016, 18:00
O adevărată năpastă s-a abătut în noaptea de Revelion asupra membrilor unei familii din localitatea bistriţeană Mititei, după ce casa în care locuiau le-a fost distrusă de un incendiu. Acest necaz nici nu ar fi putut să loveasca mai rău pe cineva, pentru că în familia respectivă trăiește un băiat de 12 ani cu autism şi o fată de 22 de ani care este studentă, al căror tată a murit în urmă cu 3 ani într-un accident. Singurul bărbat din familie, bunicul băiatului, zace pe un pat de spital din Bistriţa, după ce a suferit un atac cerebral cu trei zile înainte ca incendiul să-i mistuie casa. În aceste condiţii, tot greul cade pe mama copiilor, care se luptă acum să refacă ceea ce se mai poate din casă.
Floarea Pop este extrem de preocupată acum să-i creeze copilului său autist condiţii de locuit în ceea ce le-a mai rămas din casă:
Cele trei camere care au ars trebuie dărâmate de tot, pentru că trei cisterne de apă au intrat în pereţi când a fost stins incendiul, casa fiind din lemn. Astăzi m-au căutat domnii de la primărie şi mi-au promis că mă ajută. Dar, eu am un copil bolnav de autism şi l-am dus la un centru, să aibă grijă de el în aceste zile, până mă remediez un pic. Acuma trebuie să mă duc la primărie să depun nişte hârtii, dar eu nu mai am nicio hârtie, că toate au ars în incendiu. Nu mai am nici buletin, nimic! (Floarea Pop)
Familiei Pop i-a mai rămas o cameră, iar femeia speră să poată locui în ea în perioada următoare, împreună cu fiul său:
În pod a fost plin de apă şi trebuie să renovez şi aici, ca să putem sta. Eu nu pot să mă mut în altă parte, pentru că băieţelul meu nu se acomodează cu un alt mediu, decât mediul lui. La mine asta este problema cea mai importantă!.
Specialiștii în autism spun că pentru un copil cu această afecţiune este esenţială rutina de zi cu zi, de aceea Floarea Pop încearcă să-i refacă băiatului său condiţiile de viaţă obişnuite. Cineva i-a donat copilului un laptop, iar mama sa a chemat service-ul pentru remedierea reţelei de internet şi speră să-şi aducă acasă copilul cât mai repede. Ea spune ca a primit un ajutor substanţial în haine, alimente şi bani de la membrii şi apropiaţii centrului de autism Micul prinţ din Bistriţa.
Pe primarul comunei Nimigea, Mircea Gavrilă Runcan l-am găsit preocupat să răspundă nevoilor stringente atât ale familiei din Mititei, cât şi ale unei alte familii, din Nimigea de Sus, afectată şi aceasta de un incendiu în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, dar cu efecte mai reduse asupra casei. El ne-a declarat că ambele familii vor primi sprijin, inclusiv în bani:
Noi vom supune aprobării Consiliului Local Nimigea un ajutor de urgenţă, dar întâmplarea face că suntem înainte de aprobarea bugetului. Vor veni ceva mai târziu banii, dar vor veni! (Mircea Gavrilă Runcan, primar Nimigea)
Cazul familiei din Mititei, rămasă fără casă după incendiul din noaptea de Revelion se află şi în atenţia conducerii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Preşedintele Radu Moldovan, care a solicitat Primăriei Nimigea o evaluare exactă a situaţiei, a declarat că se fac demersuri pentru accesarea unor fonduri de urgenţă, care pot fi alocate în astfel de cazuri.
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: