Oamenii străzii, între Urgenţă şi Adăpostul de Noapte
Cel puţin zece persoane fără adăpost ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare.
Articol editat de , 6 ianuarie 2016, 15:29 / actualizat: 8 ianuarie 2016, 9:21
Reprezentanţii instituţiei susţin că faţă de anii trecuţi, în această iarnă numărul celor culeşi de pe străzi de poliţiştii locali sau de echipajele de la Ambulanţă este mult mai mic. Totodată, după ce a întârit paza, conducerea spitalului se mândreşte că a scăzut semnificativ şi numărul oamenilor fără adăpost care în timpul nopţilor geroase obişnuiesc să se refugieze la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Măsurile impuse de conducerea spitalului sunt acum foarte clare în privinţa nevoiaşilor fără adăpost: după ce sunt investigaţi sumar în privinţa stării de sănătate şi dacă se constată că nu se impune internarea, aceştia, incluşi în categoria cazurilor sociale, sunt îndrumaţi fără întârziere către Adăpostul de Noapte, afirmă purtătorul de cuvânt Constantin Demian:
Unitatea de Primire a Urgenţelor şi Spitalul Judeţean sunt pregătite în fiecare iarnă să-i primească pe aceşti oameni. Ei sunt investigaţi sumar şi dacă nu au probleme grave de sănătate sunt îndrumaţi înspre Adăpostul de Noapte. Spre deosebire de anii trecuţi, acum, personalul care asigură paza spitalului nu mai permite oamenilor străzii să-şi petreacă nopţile pe caloriferele de pe coridoare sau la UPU. (Constantin Demian, purtător de cuvânt)
Suprapopulat din cauza persoanelor culese de pe străzi de poliţiştii locali sau de Ambulanţă şi cu o capacitate de doar 60 de locuri, Adăpostul de Noapte, singurul de acest fel din Satu Mare, se poate confrunta oricând cu izbucnirea unei epidemii, atrage atenţia administratorul Daniel Săveanu:
Capacitatea adăpostului este de 60 de locuri care acum sunt ocupate în totalitate. În aceste condiţii, oamenilor străzii care ajung la noi aduşi de poliţiştii locali sau de ambulanţieri nu le putem asigura locuri în paturi, aşa că dorm pe saltelele aşternute pe jos. Problema cea mai gravă este determinată de faptul că oricând poate izbucni un focar de infecţie. Adăpostul este suprapopulat, ei au tot felul de boli, iar noi nu dispunem de mijloace şi personal pentru a le acorda îngrijiri de specialitate. (Daniel Săveanu, administrator)
Pentru că temperatura exterioară este foarte scăzută, accesul în Adăpstul de Noapte este permis acum şi în timpul zilei. Chiar şi aşa, cei care nu sunt înregistraţi oficial în evidenţele adăpostului, după câteva zile ajung din nou pe străzi. Iar apoi, istoria se repetă: după ce sunt adunaţi de poliţiştii locali sau ambulanţieri şi sunt transportaţi la UPU pentru investigaţii sumare, ei ajung din nou, pentru scurt timp, în Adăpostul de Noapte.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: