Sibiu – locul 9 la mărimea venitului mediu lunar
Studiile de specialitate arată că Sibiul se află pe unul din locurile fruntaşe în ierarhia judeţelor în funcţie de numărul de salariaţi. De asemenea, stă foarte bine în ceea ce priveşte câştigurile lunare pe cap de angajat.
Articol editat de , 6 ianuarie 2016, 13:26
Un studiu efectuat în 2015 de Comisia Naţională de Prognoză plasează Sibiul pe locul 9 în ierarhia judeţelor cu cele mai mari câştiguri lunare şi cu cel mai mare număr de salariaţi. Sibiul se bucură de o poziţie printre judeţele fruntaşe cu un număr de 127.800 de salariaţi şi un câştig mediu lunar de 1.885 de lei. Studiul arată că judeţele care se află în fruntea listei sunt cele în care oamenii îşi pot găsi cel mai uşor un loc de muncă în anul 2016. Cu toate acestea, angajatorii sibieni spun că există încă probleme de rezolvat în acest sector.
Din punctul meu de vedere, cel mai important deficit pe acest sector este faptul că sursa de muncă calificată lipseşte din foarte multe sectoare de activitate din cauza faptului că ele sunt plecate peste hotare şi resursa financiară este un al doilea motiv. Un angajator nu mai poate să asigure nişte salarii pe măsură din cauza crizei mondiale care se cam propagă în activitatea acestora. (Reprezentata unei companii care face constant angajări)
Sociologii spun că cea mai mare problemă atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă este comoditatea. O persoană obişnuită cu un stil de viaţă sedentar şi cu un şomaj pe care îl primeşte lună de lună, nu va alege să se angajeze oriunde.
Se complac într-un standard de viaţă cât se poate de acceptabil şi se implică destul de puţin ca participanţi la viaţa economică şi în găsirea unor locuri de muncă prin care să îşi satisfacă anumite trebuinţe, cultivând astfel acea cultură a sărăciei. Societatea ar putea să provoace acea schimbare a mentalităţilor şi să îi provoace pe aceşti oameni să descopere singuri activităţile în care ar putea să se implice. De multe ori, răspunsurile acestor oameni sunt destul de simple – pe cât aş câştiga într-un loc de muncă slab plătit, pe atât aş prefera să stau să nu muncesc, pentru că resursele pe care le pot dobândi cu salariile mici sunt destul de limitate. Ar trebui să fie cultivată dorinţa de a schimba standardul, de a încerca şi altceva decât acest nivel minim de subzistenţă. (Dumitru Batâr, sociolog)
Studiul efectuat de Comisia Naţională de Prognoză plasează Capitala pe primul loc, fiind urmată de Ilfov pe locul II şi Cluj pe locul III în topul numărului de salariaţi.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.