Cum a dispărut cea mai mare maimuţă de pe Pământ
Cea mai mare maimuţă care a umblat vreodată pe Pământ a dispărut în urma cu 100.000 de ani, după ce schimbările climatice au determinat dispariţia fructelor de pădure cu care se hrănea aceasta, au declarat cercetătorii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 ianuarie 2016, 06:00
Gigantopithecus, care aparent seamănă cu celebrul monstru din filmul King Kong, era de cinci ori mai greu decât un bărbat adult și avea o înălţime de trei metri. La apogeul dezvoltării sale, cu un milion de ani în urmă, trăia în pădurile semi-tropicale din sudul Chinei și din Asia de Sud.
Până în prezent, cercetătorii nu știau aproape nimic despre anatomia și obiceiurile maimuţei. Singurele fosile pe care le au oamenii de ştiinţă şi care sunt parţial conservate sunt patru maxilare inferioare și în jur de o mie de dinți, dintre care primul a fost găsit în anul 1930 într-o farmacie din Hong Kong, unde este păstrat sub numele de dintele zmeului, a declarat pentru AFP Hervé Bocherens, cercetător la Universitatea din Tubingen, Germania.
Prin analizarea cu izotopi de carbon a smalţului dinţilor de maimuţă, Bocherens și echipa internațională de cercetători au descoperit că acest King Kong a trăit exclusiv în pădure şi a mâncat numai plante. Totul a funcţionat până în momentul în care pe pământ a fost Epoca de Gheaţă, în Pleistocen, care a durat de la peste 2,6 milioane de ani până acum 12.000 de ani. Atunci natura și evoluția au conspirat împotriva acestui gigant și au dus la dispariţia lui, a menţionat Bocherens.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: