Cum se schiază pe pârtiile din județul Cluj
Se schiază deja pe 2 din cele 4 pârtii din județul Cluj. Feleacul și Buscat au tunuri de zăpadă și, datorită temperaturilor mici din ultima perioadă au dat acum drumul la coborâri. Pentru Băișoara și Mărișel mai avem puțin de așteptat.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 ianuarie 2016, 08:00 / actualizat: 8 ianuarie 2016, 11:54
4 noi tunuri de zăpadă, un parc de distracții, un traseu de tubing și teren de paintball sunt doar câteva dintre noutățile pe care clujenii le pot găsi din această iarnă pe pârtia din Feleacu, Cluj.
Sezonul de schi pe Feleacu a fost deschis în 5 ianuarie. Pârtia este pregătită și la fel și instalațiile de urcare am aflat de la Radu Mureșanu, administrator al pârtiei Feleacu:
Începând de marți, 5 ianuarie, am deschis pârtia de schi din Feleacu. Aceasta a fost amenajată cu ajutorul tunurilor de zăpadă artificială, așteptăm toți schiorii la pârtia din Feleac. Noutăți pentru anul acesta: modernizarea instalației de zăpadă artificială cu încă patru tunuti, fapt care ne- a si ajutat să amenajăm pârtia în trei zile și vom deschide și un parc de distracție în imediata apropiere. Vom inaugura traseul de zoobing, de zorbing, tiroliana și terenul de paintball. Tarifele sunt aceleași ca și anul trecut, pârtia are o lungime totală de 765 de metri, este întreținută cu ajutorul unei mașini de bătătorit pârtia, care este tot o nouă achiziție. Avem și școală de schi, avem centru de închirieri echipamente de schi, în plus mai avem și o pârtie de începători de 120 de metri care are o bandă de urcare. Practic, pe partea de urcare avem teleschiul și banda de urcare. Avem și sistem de iluminat, iar orarul este zilnic până la ora 22, luni de la ora 18, marți, miercuri, joi și vineri, de la ora 14. Sâmbăta și duminica deschidem de la ora 10. (Radu Mureșanu, administrator pârtie Feleacu)
Pentru informații legate de tarife, orar de funcționare intrați pe teleschi.ro
Și la Băișoara a nins. Din păcate nu se schiază încă pentru că zăpada nu s-a așezat uniform pe toată lungimea pârtiei, iar administratorii nu au tunuri de zăpadă pentru amenajare. Pârtia este pregătită și a fost curățată. Dacă va ninge și se va așterne un strat de minimum 20 de cm, se va da drumul la instalație și se va putea schia spune Flavius Bâlc, administratorul pârtiei Băișoara:
Din păcate acum nu se schiază, dar vom porni instalația cel mai devreme după următoarea ninsoare. Pârtia e pregătită pentru schi, utilaj de bătătorit zăpada avem, toată instalația de urcare e pregătită, numai să fie zăpadă. O urcare costă 5 lei, avem și tichete de cinci urcări cu 25 de lei, una gratuită, de zece urcări, 50 de lei , două gratuite. În cursul săptămânii, de luni până vineri se schiază cu 50 de lei pe zi. Noi avem montată o cameră web în vârful pârtiei, o pot accesa pe site-ul României turistice, cameră web Băișoara, o găsesc foarte ușor și pe facebook, postăm anunțuri-pârtia schi Băișoara. (Flavius Bâlc, administratorul pârtiei Băișoara)
La Buscat, stratul de zăpadă artificială este de 30-40 de cm. Tunurile au fost puse în funcțiune și pârtia a fost gata de schi în prima zi a anului 2016. Pârtia pentru începători și cea de sănii sunt și ele funcționale începând cu vineri, 8 ianuarie. Tarifele pentru urcare sunt aceleași cu cele de anul trecut, iar schiorii au o mulțime de variante de abonamente spune Iancu Șerbănescu, reprezentant al administrației Pârtiei Buscat:
Cu o întârziere de 14, 15 zile, în 1 ianuarie am deschis sezonul pe Pârtia Albastră, cea de 1300 de metri pe care am reușit să o înzăpezim 100 la sută cu zăpadă artificială. Estimăm că avem undeva la 30-40 cm pe această pârtie și acum lucrăm în paralel să înzăpezim și părtia pentru inițiere în schi. Prețurile încep de la 5 lei, reduceri pentru copii, este o varietate destul de mare de abonamente: de 2 ore, de 4 ore, de zi, la 20 de urcări, 5 gratis, sunt diverse pachete în funcție de pofta de schi. Momentan noi deschidem și pârtia de sănii pe sfărșitul săptămânii și vom rămâne la sănii, schi, nu ne orientăm spre tubing. Avem monitori acreditați, avem două centre de închiriere schiuri și sănii, avem cam tot ce îi trebuie unui turist care vrea să vină să se distreze. (Iancu Șerbănescu, reprezentant al administrației Pârtiei Buscat)
În județul Cluj mai este în curs de amenajare Pârtia Mărișel. Din păcate aceasta va fi disponibilă doar din sezonul viitor.
Alina Nechita
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: