Minți de îngheață apele
Expresia minţi de îngheaţă apele are o semnificaţie clară, pe care toată lumea o pricepe. Interesant ar fi de cugetat care e originea ei. Fizic vorbind, apele îngheaţă când temperatura scade sub zero grade Celsius. De acolo în jos, înotul se transformă în patinaj, mai mult sau mai puţin artistic.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 ianuarie 2016, 08:00
Dar ce-o fi având minciuna cu temperatura?
O discuţie între doi oameni care au încredere unul în celălalt şi se respectă este definită, în general, ca fiind caldă. Vorbe sincere, frumoase, pline de consideraţie, atenţie la spusele şi la ideile celuilalt, o atmosferă senină şi multă căldură.
Invers, când doi interlocutori se suspectează reciproc, nu se respectă şi măcar unul încearcă să-l înşele pe celălalt apare o atmosferă tensionată şi rece. La extremă, tentativele de inducere în eroare ating cote intolerabile, iar atmosfera dintre cei doi devine glacială. Este momentul în care devine aplicabilă zicerea despre minciună şi gheaţă.
Sigur, există minciuni agreabile, unele chiar aşteptate, aşa cum există şi mincinoşi credibili, simpatici.
Problema este că între căldură şi simpatie nu se pune automat semnul egal. Minciuna tot cu răceala va fi asociată, iar gheaţa se va înmuia şi apoi se va sparge la adierea primei doze de adevăr.
Un caz aparte îl constituie minciuna cu joben, din neamul diplomaţiei, care nu se rezumă la îngheţarea bălţilor ci creează minunate reţele de ţurţuri la streşini. Aici pericolul este cu atât mai mare, fiindcă adevărul se însoţeşte cu prăbuşirea ţurţurilor şi spargeri de capete fudule şi credule.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: