Cine a coordonat lucrările științifice scrise de deținuți?
Cadre universitare cu funcţii de conducere în universităţi de stat sau private, precum şi înalte feţe bisericeşti apar pe o listă apărută în presă cu numele celor care girat cărţi calificate drept lucrări ştiinţifice, scrise în închisoare de către persoane condamnate.
Totodată, din datele puse la dispoziţia Radio România Actualităţi se constată o creştere accelerată, atât a numărului de lucrări ale căror autori sunt persoane condamnate pentru fapte de corupţie, cât şi a numărului deţinuţilor care au recurs la această metodă de reducere a pedepsei.
Dacă în 2012 numai cinci deţinuţi au scris cărţi, în 2013 numărul acestora a crescut la 14, iar în 2014 la 50.
Peste 150 de deţinuţi au hotărât în 2015 să scrie şi să publice aşa-numitele lucrări ştiinţifice care le pot aduce o reducere a pedepsei.
Există şi deţinuţi care au scris 10 lucrări în aproximativ 18 luni de închisoare.
Printre cei care au recomandat cărţile elaborate în închisoare ca fiind lucrări ştiinţifice se numără înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe şi cadre didactice universitare cu funcţii de conducere în universităţi de stat sau private.
Numărul mare al lucrărilor elaborate în închisoare într-un timp relativ scurt, precum şi caracterul lor ştiinţific, a fost pus sub semnul întrebării atât de repezentanţi ai societăţii civile, cât şi de magistraţi şi chiar de noul ministru al justiţiei. Raluca Prună promite că nu va fi deloc timidă să ia măsuri dacă se va constata că legea a fost încălcată
Potrivit actualei legislaţii, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare, deţinutului care o semnează – i se reduce pedeapsa cu 30 de zile.
Articol editat de Camelia Velțan, 10 ianuarie 2016, 08:36
Radio România Actualităţi