Nemulțumiți de noua față a clădirilor istorice
Nemulţumiri faţă de acţiunea primăriei clujene care înlătură elementele decorative de pe clădirile istorice care pun în pericol siguranţa trecătorilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 ianuarie 2016, 06:00
Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, alături de ministrul culturii Vlad Alexandrescu, apreciază că în acest fel este afectată iremediabil valoarea arhitecturală a imobilelor.
Municipalităţii i se solicită stoparea oricăror intervenţii la clădirile de patrimoniu, până când Ministerul Culturii va analiza fiecare caz în parte:
Îmi exprim îngrijorarea față de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei. Intervenția se realizează cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare. Până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din fațade. Primăria Cluj-Napoca ne-a asigurat că se fotografiază zonele în care se intervine. Avizul a fost unul în regim de urgență, ceea ce a făcut ca acțiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică. Menționez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competența de avizare a Direcției Județene, cât și a celor de grupa A (valoare națională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenției pe respectivele clădiri, a scris ministrul Vlad Alexandrescu pe o rețea de socializare.
În replică, primarul Emil Boc spune că acţiunea de îndepărtare a elementelor periculoase va continua. El a precizat că fiecare intervenţie este mai întâi avizată de Comisia Monumentelor:
Am luat decizia, împreună cu Comisia de Monumente Istorice, să intervenim în baza unor note tehnice de constatare. Pe baza acestui document şi al avizului de la comisie se înlătura acele elemente – 90 la sută elemente de tencuială, de faţadă şi în puţine situaţii, sub 10 la sută, ornamente – care prezintă risc de desprindere. Suplinim indolenţa proprietarilor, care oricum vor suporta rigorile legii. Vor avea impozit de cinci ori mai mare, pot avea răspundere penală dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva, pentru că sunt proprietari şi vom înlătura elementele periculoase pentru a preveni producerea unor tragedii în centrul municipiului Cluj Napoca. (Emil Boc)
Emil Boc a adăugat că pentru fiecare imobil cu risc se realizează o expertiză care propune soluţia tehnică cea mai potrivită. Vor există situaţii în care clădirile vor fi asigurate cu plasa. În alte cazuri pe trotuare vor fi construite tuneluri, care să protejeze trecătorii de bucăţile de tencuiala ce se pot desprinde de pe clădiri:
De exemplu, pe Memorandumului, la Fetiţele Vieneze, se face un tunel. Pentru că asta e soluţia propusă în expertiza tehnică. Noi facem exact ce spune expertul, chiar dacă nu va arăta bine o perioadă de timp şi va încurca şi traficul pietonal pe Memorandumului. Clădirea este într-o stare avansată de degradare şi acolo această soluţie se impune. (Emil Boc)
Clădirile la care s-au îndepărtat tencuiala sau elementele decorative au fost mai întâi fotografiate. În momentul restaurării, proprietarii vor fi obligați să țină cont de aspectul inițial al imobilului și nu vor putea modifica arhitectura acestuia.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: