Cum să lupți împotriva afecțiunilor respiratorii
După gerul care s-a abătut asupra României în ultima săptămână, temperaturile au început să crească cu mult peste media perioadei de câteva zile, ceea ce afectează starea de sănătate a multor persoane. Fie că ai o boală cronică sau ești perfect sănătos schimbările bruşte de temperatură au un efect negativ asupra organismului.
Articol editat de , 12 ianuarie 2016, 12:40
Directorul spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj, doctor Vasile Mureşan, explică ce se întâmplă cu sănătatea noastră în această perioadă:
În acest sezon incidenţa afecţiunilor respiratorii este mult mai crescută faţă de sezonul cald, pentru că scade imunitatea, iar pacienţii care au predispoziţie la afecţiuni respiratorii, cei cu bronşite cronice, cu bronhopneumopatie cronică obstructivă, asmaticii, se acutizează simptomatologia dacă nu îşi schimbă stilul de viaţă. Adresabilitatea şi accesabilitatea sunt crescute în această perioadă. Îi sfătuiesc pe pacienţi să se protejeze dacă există oscilaţii de temperatură, peste 10 grade Celcius, deoarece riscul să se acutizeze afecţiunile este mult mai mare. În fiecare zi în serviciul nostru de ambulatoriu se adresează peste 100 de pacienţi cu o patologie frecventă, în sezonul rece, a căilor respiratorii. Le recomand oamenilor, în primul rând, să nu fumeze deoarece acesta reprezintă un risc foarte mare pentru acutizarea simptomelor pacienţilor cu boli cronice pulmonare, să se alimenteze corect, să facă pauze dacă muncesc mult, să nu se expună prelungit la frig, să consume ceaiuri, vitamine, fructe şi legume astfel încât capacitatea de apărare a organismului să crească. (doctor, Vasile Mureşan)
Pe holul spitalului cei care au venit la control susţin că au nevoie de medicamente deoarece au afecţiuni la plămâni sau pe căile respiratorii.
Pe lângă faptul că schimbările de temperatură sunt un factor determinant în agravarea problemelor de respiraţie, potrivit doctorului Vasile Mureşan peste 1.300 de pacienţi internaţi, ajung la spital cu probleme acute a bronhopneumopatiei, bolală determinată de fumat, care cauzează obstrucţia căilor respiratorii, tuse persistente şi respiraţie dificilă.
Corina Gliguţa
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: