Dosar penal în cazul lucrărilor scrise în închisoare (UPDATE)
UPDATE ora 16.00 – Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va propune Guvernului abrogarea prin ordonanţă de urgenţă a prevederii potrivit căreia redactarea de lucrări ştiinţifice din închisoare scurtează condamnarea.
Articol editat de Andreea Leonid, 12 ianuarie 2016, 14:33 / actualizat: 12 ianuarie 2016, 18:05
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
DNA a deschis dosar penal pentru favorizarea făptuitorului, în cazul cărţilor scrise de deţinuţi.
Sunt vizaţi profesori universitari care au coordonat sau au validat lucrările.
Pe listele făcute publice de autorităţi se află şi 4 profesori de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Rectorul Universităţii, Valer Daniel Breaz spune că ,, fiecare cadru didactic are libertatea de a face recomandări pentru materiale ştiinţifice, decizia aparţinându-i în totalitate , fiind una personală şi aceasta nu aparţine instituţiei din care face parte”.
Conform legii fiecare persoană aflată în detenţie are posibilitatea să-şi reducă pedeapsa scriind cărţi cu caracter ştiinţific. Caracterul ştiinţific al unei astfel de lucrări poate fi validat printr-un referat de recomandare de către un cadru didactic universitar. Nu înseamnă însă, că dacă referatul este pozitiv, acea persoană beneficiază automat de reducerea pedepsei, decizia aparţinând în acest sens unor comisii abilitate. În ce priveşte profesorii Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, nu pot afirma dacă lucrările recomandate au într-adevăr un caracter ştiinţific, deoarece nu fac parte din domeniul meu de expertiză. Universitatea nu poate interzice unui cadru didactic să facă recenzia unui material care se doreşte a fi publicat de către autor la o editură sau un jurnal, dacă editura sau jurnalul le cer acest lucru. (Valer Daniel Breaz, rector Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)
Potrivit datelor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani. Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, George Copos şi Gigi Becali se numără printre condamnaţii celebri care s-au ocupat de scrierea de cărţi în penitenciar, iar fiecare titlu publicat valora o lună de detenţie în minus.
Cezar Firu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: