Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncare rece, perspective călduţe

De la mijlocul anului, mâncarea bolnavilor internaţi în Spitalul Judeţean Satu Mare va fi mult mai bună şi va fi servită după metoda aplicată deja de ceva vreme la Spitalul din Zalău. Dacă promisiunile managerului unităţii spitaliceşti din Satu Mare se vor transforma în fapte, pacienţii internaţi vor scăpa în sfârşit de mâncarea care în prezent ajunge rece la ei.

caserola cu mâncare
Foto: caserola cu mâncare

Articol editat de , 12 ianuarie 2016, 11:13

Managerul Marcela Papici afirmă că schimbarea va surveni începând cu luna iulie, prin urmare contractul firmei de catering care asigură de ani buni mâncarea pacienţilor internaţi a fost prelungit doar cu şase luni. Renunţarea la serviciul externalizat va determina îmbunătăţirea calităţii hranei, iar servirea mesei va fi exemplară, explică Marcela Papici:

Ideea noastră nu este de a reduce neapărat costurile, ci de a servi mâncarea în condiţii civilizate, iar pacienţii s-o mănânce cu plăcere. Începem cu renovarea bucătăriei, iar din luna iulie sperăm să preparăm hrana cu personalul nostru. Renunţăm la serviciul de catering externalizat pentru că este costisitor, iar mâncarea nu este de calitate. (Marcela Papici, manager Spitalul Judeţean Satu Mare)

Cu doi ani în urmă, conducerile Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean Satu Mare au decis că a venit în sfârşit timpul să se renunţe la mâncarea servită pacienţilor din găleţi cu smalţul sărit aşezate pe cărucioarele împinse de-a lungul secţiilor. Folosirea caserolelor individuale a fost anunţată la vremea respectivă cu mare tam-tam, dar a fost omis faptul că fără un sistem de transport adecvat, mâncarea servită în caserole ajunge rece la pacienţi. Situaţia este neschimbată şi în prezent, iar pacienţii recunosc că îi deranjează mai mult că mâncarea e rece, decât calitatea acesteia:

Mâncarea nu are gust şi e rece, dar nu avem ce face. (pacient internat în spital)

E bună mâncarea, ce să vă spun? E mâncare de spital…(pacient)

Mâncarea n-ar fi chiar rea, dar ajunge la noi rece. O încălzim pe calorifere sau le rugăm pe doamnele de la bucătărie s-o încălzească la cuptrorul cu microunde. (pacient internat)

Personalul medical care lucrează în secţiile spitalului are explicaţii pentru acest neajuns şi afirmă că la cerere, rezolvă prblema cu ajutoul cuptoarelor cu microunde.

Mâncarea ajunge rece pe secţie. Eu aşa îmi explic că mâncarea începe să se răcească deja când este aşezată în caserole, iar până ajunge pe secţie este deja rece. Dacă suntem solicitaţi de către pacienţi, o încălzim din nou în cuptorul cu microunde. (Rapolti Erzsebeth, asistentă şefă Chirurgie)

La Spitalul Judeţean din Satu Mare sunt preparate zilnic aproximativ 700 de porţii de mâncare.

 

Stela Tudor

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca