Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncare rece, perspective călduţe

De la mijlocul anului, mâncarea bolnavilor internaţi în Spitalul Judeţean Satu Mare va fi mult mai bună şi va fi servită după metoda aplicată deja de ceva vreme la Spitalul din Zalău. Dacă promisiunile managerului unităţii spitaliceşti din Satu Mare se vor transforma în fapte, pacienţii internaţi vor scăpa în sfârşit de mâncarea care în prezent ajunge rece la ei.

caserola cu mâncare
Foto: caserola cu mâncare

Articol editat de , 12 ianuarie 2016, 11:13

Managerul Marcela Papici afirmă că schimbarea va surveni începând cu luna iulie, prin urmare contractul firmei de catering care asigură de ani buni mâncarea pacienţilor internaţi a fost prelungit doar cu şase luni. Renunţarea la serviciul externalizat va determina îmbunătăţirea calităţii hranei, iar servirea mesei va fi exemplară, explică Marcela Papici:

Ideea noastră nu este de a reduce neapărat costurile, ci de a servi mâncarea în condiţii civilizate, iar pacienţii s-o mănânce cu plăcere. Începem cu renovarea bucătăriei, iar din luna iulie sperăm să preparăm hrana cu personalul nostru. Renunţăm la serviciul de catering externalizat pentru că este costisitor, iar mâncarea nu este de calitate. (Marcela Papici, manager Spitalul Judeţean Satu Mare)

Cu doi ani în urmă, conducerile Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean Satu Mare au decis că a venit în sfârşit timpul să se renunţe la mâncarea servită pacienţilor din găleţi cu smalţul sărit aşezate pe cărucioarele împinse de-a lungul secţiilor. Folosirea caserolelor individuale a fost anunţată la vremea respectivă cu mare tam-tam, dar a fost omis faptul că fără un sistem de transport adecvat, mâncarea servită în caserole ajunge rece la pacienţi. Situaţia este neschimbată şi în prezent, iar pacienţii recunosc că îi deranjează mai mult că mâncarea e rece, decât calitatea acesteia:

Mâncarea nu are gust şi e rece, dar nu avem ce face. (pacient internat în spital)

E bună mâncarea, ce să vă spun? E mâncare de spital…(pacient)

Mâncarea n-ar fi chiar rea, dar ajunge la noi rece. O încălzim pe calorifere sau le rugăm pe doamnele de la bucătărie s-o încălzească la cuptrorul cu microunde. (pacient internat)

Personalul medical care lucrează în secţiile spitalului are explicaţii pentru acest neajuns şi afirmă că la cerere, rezolvă prblema cu ajutoul cuptoarelor cu microunde.

Mâncarea ajunge rece pe secţie. Eu aşa îmi explic că mâncarea începe să se răcească deja când este aşezată în caserole, iar până ajunge pe secţie este deja rece. Dacă suntem solicitaţi de către pacienţi, o încălzim din nou în cuptorul cu microunde. (Rapolti Erzsebeth, asistentă şefă Chirurgie)

La Spitalul Judeţean din Satu Mare sunt preparate zilnic aproximativ 700 de porţii de mâncare.

 

Stela Tudor

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?