Mâncare rece, perspective călduţe
De la mijlocul anului, mâncarea bolnavilor internaţi în Spitalul Judeţean Satu Mare va fi mult mai bună şi va fi servită după metoda aplicată deja de ceva vreme la Spitalul din Zalău. Dacă promisiunile managerului unităţii spitaliceşti din Satu Mare se vor transforma în fapte, pacienţii internaţi vor scăpa în sfârşit de mâncarea care în prezent ajunge rece la ei.
Articol editat de , 12 ianuarie 2016, 11:13
Managerul Marcela Papici afirmă că schimbarea va surveni începând cu luna iulie, prin urmare contractul firmei de catering care asigură de ani buni mâncarea pacienţilor internaţi a fost prelungit doar cu şase luni. Renunţarea la serviciul externalizat va determina îmbunătăţirea calităţii hranei, iar servirea mesei va fi exemplară, explică Marcela Papici:
Ideea noastră nu este de a reduce neapărat costurile, ci de a servi mâncarea în condiţii civilizate, iar pacienţii s-o mănânce cu plăcere. Începem cu renovarea bucătăriei, iar din luna iulie sperăm să preparăm hrana cu personalul nostru. Renunţăm la serviciul de catering externalizat pentru că este costisitor, iar mâncarea nu este de calitate. (Marcela Papici, manager Spitalul Judeţean Satu Mare)
Cu doi ani în urmă, conducerile Consiliului Judeţean şi Spitalului Judeţean Satu Mare au decis că a venit în sfârşit timpul să se renunţe la mâncarea servită pacienţilor din găleţi cu smalţul sărit aşezate pe cărucioarele împinse de-a lungul secţiilor. Folosirea caserolelor individuale a fost anunţată la vremea respectivă cu mare tam-tam, dar a fost omis faptul că fără un sistem de transport adecvat, mâncarea servită în caserole ajunge rece la pacienţi. Situaţia este neschimbată şi în prezent, iar pacienţii recunosc că îi deranjează mai mult că mâncarea e rece, decât calitatea acesteia:
Mâncarea nu are gust şi e rece, dar nu avem ce face. (pacient internat în spital)
E bună mâncarea, ce să vă spun? E mâncare de spital…(pacient)
Mâncarea n-ar fi chiar rea, dar ajunge la noi rece. O încălzim pe calorifere sau le rugăm pe doamnele de la bucătărie s-o încălzească la cuptrorul cu microunde. (pacient internat)
Personalul medical care lucrează în secţiile spitalului are explicaţii pentru acest neajuns şi afirmă că la cerere, rezolvă prblema cu ajutoul cuptoarelor cu microunde.
Mâncarea ajunge rece pe secţie. Eu aşa îmi explic că mâncarea începe să se răcească deja când este aşezată în caserole, iar până ajunge pe secţie este deja rece. Dacă suntem solicitaţi de către pacienţi, o încălzim din nou în cuptorul cu microunde. (Rapolti Erzsebeth, asistentă şefă Chirurgie)
La Spitalul Judeţean din Satu Mare sunt preparate zilnic aproximativ 700 de porţii de mâncare.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: