Aplicatie pentru pacienţii oncologici
Articol editat de , 13 ianuarie 2016, 15:20
O aplicaţie prin care pacineţii oncologici, aparţinătorii lor şi medicii specialişti pot monitoriza stresul produs de existenţa bolii a fost lansată la Cluj.
Aplicaţia APSCO a fost pusă la punct de o echipă de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială de la Universitatea Babeş-Bolyai. Ea poate fi folosită de pe telefonul mobil cu sistem de operare Android de orice pacient din România care doreşte să îşi evalueze nivelul distresului, stresul negativ cauzat de boală, explică conf.dr. Dégi Csaba, coordonatorul proiectului (în fotografie).
Odată evaluat nivelul de stres, cu ajutorul unui „termometru emoţional”, aplicaţia mai oferă şi o bază de date cu resurse, pe localităţi şi judeţe (institute, asociaţii, fundaţii, grupuri de suport).
Realizatorii proiectului, membri ai asociaţiei APSCO, îşi doresc ca aplicaţia să ajungă să fie folosită în mod obişnuit în institutele oncologice din ţară.
În cele patru instituţii oncologice de stat unde s-a derulat o cercetare începând din anul 2001 (Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Oradea), s-a constatat că distresul oncologic nu reprezintă o prioritate, el nefiind evaluat în cursul procedurilor medicale.
Potrivit studiilor, distresul necontrolat al pacienţilor influenţează negativ evoluţia bolii.
Echipa APSCO îşi propune dezvoltarea de servicii şi promovarea comunicării oncologice în România, o ţară deficitară în ceea ce priveşte psihooncologia şi în care cultura apelării la ajutor e problematică.
„Informaţia e putere în lupta cu cancerul”, mai spune conf.dr. Dégi Csaba.
Proiectul APSCO e sprijinit printr-un grant al Autorităţii Naţionale Române pentru Cercetarea Ştiinţifică.
Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul www.psychooncology.ro.
Text/foto: Ioana Bindea