Sunt sau nu autentice cărţile scrise în închisoare?
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au în vizor în această perioadă lucrările ştiinţifice elaborate de persoane publice care sunt în prezent la închisoare.
Articol editat de , 13 ianuarie 2016, 14:00
Legea prevede ca fiecare deţinut care elaborează o carte cu caracter ştiinţific să beneficieze de reducerea pedepsei cu 30 de zile. Caracterul ştiinţific al acestor materiale trebuie să fie însă garantat de către profesori universitari. În lumina acestei reguli, procurorii anticorupţie au anunţat o serie de controale în amănunt care să ateste veridicitatea sau falsul în înscrisuri, în funcţie de caz, al cărţilor cu caracter ştiinţific elaborate în închisoare şi pentru care profesori universitari au garantat.
Unul dintre cazuri este cel al cărţii „Iubirea milostivă şi tămăduitoare”, redactată de patronul Stelei, George Becali, pentru a cărei veridicitate a garantat Înaltpreasfinţia Sa, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Mitropolitul a asigurat activitatea de coordonator ştiinţific în procesul de redactare a cărţii, în perioada 6-13 ianuarie 2015. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu îşi menţine caracterul imparţial în această temă.
Publicarea unei lucrări în afara spaţiului academic al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu este un act personal, chiar dacă vorbim despre profesori universitari ai ULBS. Instituţia nu poate fi legată în niciun fel de acţiunile private pe care profesorii le intreprind. În speţă vorbim despre girarea unei lucrări în nume personal de către Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, iar noi nu putem îngrădi în niciun fel un profesor să îşi asume un astfel de demers. (Teodor Boantă, purtător de cuvânt al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu)
Până la momentul redactării acestui material, Înaltpreasfinţia Sa nu a răspuns apelurilor telefonice repetate din partea redacţiei Radio Antena Sibiului.
Redacţia
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.