Ale cui sunt trotuarele?
Articol editat de , 14 ianuarie 2016, 13:51
Maşinile parcate pe trotuar încurcă bună circulaţie a pietonilor, a mămicilor care îşi plimbă copiii în cărucioare şi, în special, a persoanelor cu dizabilităţi.
Pietonii clujeni îşi exprimă zilnic nemulţumirea. Iată câteva dintre părerile lor.
„Deranjează pe toată lumea, avem maşini şi nu avem parcări. Deja maşinile au depăşit posibilitatea de parcare – şi asta nu depinde numai de primărie.”
„Dacă ne-ar lăsa şi nouă loc, nu aş zice nimic, că nu au ce face!”
„Groaznic! Ieri erau parcate exact pe mijlocul trotuarului şi a trebuit să ocolim noi bălţile”, spune o femeie care împinge un cărucior. „Ar trebui să se ia măsuri. De multe ori am vrut să sun la poliţie, la cei de la circulaţie, să vină să le ridice… Le-am mulţumi din suflet dacă şi-ar face treaba!”
„Toate maşinile sunt pe trotuar. Eu, dacă ies pe şosea, vin maşinile, deci efectiv nu ştii. Eu mă opresc şi mă înjură şoferii, precis. E insuportabil!”
„Chiar ieri am asistat la un eveniment, o dubă a lovit un bătrânel din cauză că nu a putut să treacă pe trotuar, în zona autogării. Şi nu am avut un număr de la poliţie, să sun şi să anunţ. În plus, taximetriştii au început să înjure.” Ce măsuri ar trebui să ia primăria? „Amenzi! Amenzi, în primul rând, că locuri de parcare nu sunt. Clujul este super aglomerat.”
Mulţi şoferi încalcă reglementarile Codului Rutier, astfel încât pietonii sunt nevoiţi să circule pe şosea. Şeful biroului mass-media din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Iulia Perşa, ne spune cum face faţă municipalitatea acestor situaţii.
„Pe parcursul anului trecut, Poliţia Locală (Poliţia Primăriei) a aplicat 17.945 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.884.100 de lei, pentru nerespectarea Codului Rutier, pentru staţionări, opriri neregulamentare, parcări în staţii de autobuz, sau alte astfel de abateri, iar până luna mai 2015 au fost ridicate aproximativ 1.000 de maşini. De la acea dată, nu s-a mai aplicat această măsură, fiind interzisă. În anul 2014 s-au ridicat 2.770 de maşini. Încercăm, pe cât posibil, să asigurăm condiţii normale de circulaţie în Cluj-Napoca. Şoferii să ştie că trotuarele sunt ale pietonilor, iar cei care parchează neregulamentar sunt monitorizaţi în permanenţă de Poliţia Locală. Nu putem să punem un poliţist local pe fiecare stradă din municipiu, dar şi şoferii trebuie să fie conştienţi şi să respecte normele de circulaţie!”
Cei care doresc să sesizeze abateri pot contacta dispeceratul Poliţiei Locale, formând numărul 0264-598 784, la orice oră.
Larisa Bîldea
Fotografii: Corina Gliguţa