Limba dulce mult aduce
Expresia limba dulce mult aduce se referă, evident, la ştiinţa comunicării eficiente, potenţată consistent de o inteligenţă emoţională bine lucrată.
Articol editat de , 15 ianuarie 2016, 12:16
Expresii similare ar fi cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, sau, pe invers, limba tăie mai dureros ca sabia.
Din păcate, limba dulce nu se asociază obligatoriu cu cinstea. De fapt, cel mai adesea, cuvintele plăcute, încântare pentru ureche şi balsam pentru orgolii, au ca scop adormirea vigilenţei şi obţinerea unor foloase pe care, la rece, sigur nu le-ar căpăta.
Lumea a fost, de când e ea, victima escrocilor simpatici şi, mai ales, meşteri în răsucit vorbe dulci, ţintite către punctele slabe ale preopinentului. Nimeni n-a fost vreodată păcălit de vorbe grosolane sau, şi mai şi, cinstite. La schimb, minciuna dulce acţionează adesea ca un drog, iar victimele dezvoltă un fel de Sindrom Stockholm indus pe cale verbală.
Dreptu-i, însă, că nici vorba ghiolbănească nu se recomandă, oricât ar musti de cinste şi bunăvoinţă.
E un lucru constatat că foarte mulţi oameni preferă să fie refuzaţi cu vorbe frumoase decât să-i ajute cineva într-un mod nepoliticos.
Asta ne e firea, punem preţ mai mare pe ton decât pe muzică.
Iar când tonul rezonează cu slăbiciunile noastre, muzica nu mai face nici o ceapă degerată.
Maneaua deasupra simfoniei, Armin van Buuren peste Yehudi Menuhin.
Singurul domeniu unde chiar nu se poate fără limbă dulce este literatura, un aliment spiritual tot mai puţin consumat. Din păcate.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: