Ziua Culturii Naţionale
Vineri, 15 ianuarie, se împlinesc 166 de ani de la naşterea poetului naţional, Mihai Eminescu. Din 2011, ziua naşterii ”Luceafărului poeziei româneşti” a devenit Ziua Culturii.
Articol editat de , 15 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 15 ianuarie 2016, 18:26
La Cluj, manifestările vor debuta la ora 10.00, cu depuneri de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din faţa Teatrului Naţional. La Muzeul Etnografic al Transilvaniei se va desfăşura festivalul multicultural „Traista cu poveşti”, care va avea loc şi sâmbătă, 16 ianuarie.
De la ora 17.00, în acelaşi spaţiu va fi vernisată o expoziţie grafică.
De Ziua Culturii Naţionale, Centrul de cultură Augustin Bena din Alba Iulia organizează o zi a porţilor deschise.
O zi în care așteptăm vizite din partea elevilor din instituțiile școlare din Alba Iulia și din județ, unde elevii vor putea vizita clasele cu profil artistic ale Școlii de Arte și Meșteșuguri. Pot vizita clasa de canto muzică populară, clasa de pian, orgă electronică și acordeon, clasa de artă fotografică, clasa de pictură, design vestimentar dar și design ambiental și clasa de teorie muzicală și chitară clasică. Tot în cadrul acestei manifestări, copiii vor desfășura și un scurt program artistic, prin care îl vom omagia pe marele poet Mihai Eminescu. (Marinela Popa, profesor)
Mai multe manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale vor fi organizate vineri, 15 ianuarie, în Satu Mare, Carei, Negreşti Oaş şi Ardud.
În Satu Mare, manifestările vor avea loc de la ora 10:00, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, şi vor consta în momente artistice şi depuneri de jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminescu din faţa unităţii de învăţământ.
În municipiul Carei, manifestările vor avea loc între orele 11:00-18:00 la Biblioteca Municipală, Centrul Cultural şi Castelul Karoly şi vor consta în simpozioane dedicate evenimentului, recitări din creaţia poetului naţional Mihai Eminescu, un recital de muzică folk şi depuneri de jerbe de flori.
Iubiri celebre în literatura română – Mihai Eminescu şi Veronica Micle este denumirea simpozionului care va avea loc în oraşul Ardud, urmat de un program de muzică folk.
În oraşul Negreşti Oaş, de la ora 10:00, la Biblioteca Orăşenească va fi organizată expoziţia de carte Mihai Eminescu – poetul nepereche, urmată de vernisajul expoziţiei de fotografie Versus, dar împreună.
Scriitorul Adrian Popescu conferenţiază la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează vineri, 15 ianuarie 2016, ora 13:00, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, o nouă serie din ciclul Conferințelor Bibliotecii: „Adrian Popescu: Eminescu azi”.
Conferinţa se va desfăşura în sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Județene, din str. Alexandru Odobescu, nr. 11.
Cu acest prilej, va avea loc lansarea volumului „Moștenirea lui Fabian” de Niculae Vrăsmaș (Editura „Casa Cărții de Știință”, Cluj-Napoca, 2015).
Redacţia
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: