Două premii AFCN pentru Cluj
AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), în cardul primei ediţii a Galei Premiilor și-a desemnat vineri, 15 ianuarie, câștigătorii la sala Studio a Teatrului de Comedie din București.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 17 ianuarie 2016, 12:11 / actualizat: 19 ianuarie 2016, 8:20
Au fost acordate zece premii în valoare de 5000 de lei organizațiilor neguvernamentale și managerilor culturali.
De la Cluj, au fost desemnate câştigăatoare, Asociaţia Colectiv A şi Rariţa Zbranca.
Asociaţia Colectiv A a fost premiată pentru activare interdisciplinară şi pentru organizarea, din 2008, a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului și Imagine Video „Temps d’Images”.
Rarița Zbranca, producător cultural, cercetător şi activist în dezvoltarea de politici culturale pentru management cultural a primit premiul pentru activitatea depusă în dezvoltarea artei și culturii în Cluj-Napoca, dar și pentru implicarea în fondarea de organizații culturale, modele de bune practici.
Evenimentul Administraţiei Fondului Cultural Naţional a fost iniţiat în 2006 şi acţionează pe trei direcţii de implicare: educaţie, artă şi cultură şi social.
Şi Asociaţia Alburnus Maior, organizatoarea festivalului FânFest, a primit premiul AFCN pentru activarea patrimoniului imaterial. FânFest, care se desfăşoară la Roşia Montană, este un eveniment cultural activist, început din dorinţa unei comunităţi de a-şi apăra moştenirea culturală şi naturală.
Din juriul de selecţie al galei AFCN au făcut parte managerul cultural Horea Avram, poetul şi eseistul Bogdan Ghiu, arhitectul Dorothee Hasnaş, coregraful Cosmin Manolescu, producătorul de film Ada Solomon, jurnalistul Mircea Toma şi artistul vizual Roxana Trestioreanu.
Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi culturale.
Sunt sprijinite proiecte provenite din arii tematice precum activităţi muzeale, teatru, dans, muzică, patrimoniu cultural naţional, patrimoniu imaterial, formare profesională în domeniul culturii inclusiv management cultural şi educaţie culturală.
Alina Nechita