Muzeul Naţional Brukenthal în dezvoltare
Muzeul Brukenthal are planuri de reabilitare pentru anul 2016.
Articol editat de , 18 ianuarie 2016, 18:17 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:28
Activitatea Muzeului Brukenthal a fost una fructuoasă în anul 2015, numărul de vizitatori rămânând totuşi la un nivel similar cu anii precedenţi. Fenomenul este explicat de directorul muzeului, Sabin Luca, el spunând că muzeul în sine nu are capacitatea de a primi un număr mai mare decât cei 403.555 de vizitatori pe care i-a primit în 2015. Totuşi, numărul înregistrat în 2015 este întradevăr puţin mai mare decât cel din 2014, respectiv 366.531 de vizite.
În cifre, bilanţul Muzeului Naţional Brukenthal arată astfel:
– Peste 40 de expoziţii temporare
– 4 expoziţii online: 120 de ani de la deschiderea Muzeului de Istorie Naturala Sibiu; „Magia Restaurării” – 40 de ani de restaurare ştiinţifică; Aspecte ale civilizaţiilor bronzului şi fierului în spaţiul intracarpatic; În căutarea Sophiei.
– 3 proiecte cu finanţare nerambursabilă: I-Locate, Tichia Verde: Management, Comunicare de Mediu şi Artă la Muzeul Naţional Brukenthal, Parohia Evanghelică şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, În căutarea Sophiei.
– Campania de conştientizare White Palace – Dark Story pentru restaurarea Palatului Brukenthal.
– 24 de contracte şi proiecte arheologice
– Activităţi educative: MNBrukenthal a derulat 18 proiecte proprii şi s-a implicat în Programul naţional Şcoala Altfel, totalizând un număr de 17.791 vizite în muzeu.
– 2 premii: Travelers` Choice 2015/ Alegerea călătorilor în 2015, acordat de TripAdvisor (care este primit anual de mai puţin de 1 % dintre destinaţiile turistice listate pe acest website); Premiul Lorenzo il Magnifico la Bienala de la Florenţa, acordat lui Ilie Mitrea.
– Numărul de vizite la sediile muzeului şi în expoziţii deschise în alte spaţii: 403.555 vizite. În anul 2014, MNBrukenthal a înregistrat 366.531 vizite.
– Numărul de vizite online: 799.323, acestea fiind înregistrate pe: website-ul oficial al Muzeului (400.000 vizite), pagina de facebook a Muzeului (327.229 vizite), pagina de facebook a Muzeului de Istorie Naturală, blogul Muzeului de Istorie Naturală şi pe aplicaţiile Primăriei Sibiu: Eventya, calendar cultural.
Anul 2016 surprinde muzeul în plin proces de reabilitare. Printre modificările pe care managerul doreşte să le aducă muzeului Brukenthal, se numără crearea unui spaţiu special pentru operele de artă de dimensiuni mari, care sunt stocate momentan într-un depozit al muzeului.
În perioada 2016-2020 dorim să reuşim să punem la punct depozitele noi centralizate. În acel moment vom elibera multe spaţii şi vom regândi organizarea expoziţiilor şi vom avea şi condiţii foarte bune pentru a face şi laboratoare de restaurare acolo. Mai mult, cea mai bună colecţie a noastră, cea de Artă Europeană, are un depozit şi toate utilităţile, dar nu am reuşit să o renovăm, tocmai din lipsă de mobilitate. Acum, dacă reuşim să facem depozitele, vom avea posibilitatea să ne mişcăm. (Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal)
Planurile pentru Muzeul Naţional Brukenthal merg chiar mai departe, întrucât în anul 2017 se sărbătoresc 200 de ani de existenţă a muzeului. Cu toate că informaţii despre evenimentele culturale pregătite pentru acea perioadă nu sunt disponibile la momentul actual, directorul ne asigură că vor fi unele cu adevărat speciale.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.