Viitorul sună bine pentru CNM ASTRA Sibiu
Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu a înregistrat, în anul 2015, peste 437.000 de vizitatori, cu aproximativ 75.000 mai multi faţă de anul precedent.
Articol editat de , 19 ianuarie 2016, 10:22 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:28
Cei mai mulţi curioşi au ales şi în 2015 Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu în aer liber din România. Conform statisticilor, 15% dintre vizitatori au venit din Germania, Franţa, Olanda, Anglia, Suedia sau Japonia. De asemenea, faţă de 2014, în 2015 a crescut numărul tinerilor care au vizitat Complexul Naţional Muzeal Astra.
2015 a fost un an productiv pentru Muzeul ASTRA. Lună de lună, am avut în medie câte două evenimente care au reuşit să strângă în muzeu mii de oameni; chiar zeci de mii, dacă ne gândim la Noaptea Muzeelor, Târgul Creatorilor Populari sau Ziua Iei. Resimţim o creştere în rândul publicului tânăr, semn că acest segment începe să înţeleagă mesajul constructiv pe care noi îl transmitem. Faţă de 2014, spre exemplu, statisticile noastre arată faptul că avem de două ori mai mulţi vizitatori cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Partea cea mai interesantă este că lăsăm loc de ,,mai bine”! Am exclus ,,limba de lemn” şi am pus accentul pe evenimente interactive, în care vizitatorii au avut rolul principal şi au avut ocazia să se implice. Numai în acest fel, publicul nostru poate să înţeleagă fenomenul ,,Muzeul ASTRA” şi să participe activ în promovarea lui. (director Ciprian Anghel Ştefan, Complexul Naţional Muzeal ASTRA)
Pentru anul acesta, reprezentanţii muzeului pregătesc evenimente care să menţină Muzeul ASTRA printre preferinţele turiştilor străini.
Vrem ca vizitatorii noştri să-i cunoască mai bine pe toţi cei care fac acest Muzeu să fie unul de top pe plan mondial. Vorbim aici despre munca de cercetare care stă în spatele expoziţiilor organizate de noi, dar şi despre activitatea din teren, din teritoriu, a muzeografilor noştri. Desigur că rezultatele sunt vizibile, dar în spatele lor stă o muncă asiduă şi bine pusă la punct, însă despre care vizitatorii nu prea ştiu mare lucru. ANUL 2016 a fost desemnat ,,ANUL INTERNAŢIONAL AL SEMINŢELOR DE LEGUMINOASE” de către UNESCO. Avem în plan să realizăm un circuit de producţie intern, prin care la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber să putem servi vizitatorii cu preparate tradiţionale făcute din resurse proprii (zarzavaturi, fructe etc.).
În plus, Muzeul ASTRA continuă şi în anul 2016 identificarea liniilor de finanţare pentru asigurarea platformei de lucru pentru muzeele din zona centrală. Plănuim să aplicăm pe liniile din cadrul Programului Operaţional regional, Europa Creativă şi pe cele destinate dezvoltării rurale. Toate acestea cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. (director Ciprian Anghel Ştefan, Complexul Naţional Muzeal ASTRA)
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.