Agresivitatea la volan poate duce la accidente
Pe lângă oboseală, neatenţie, alcool sau lipsa de experienţă, agresivitatea la volan creşte semnificativ iminenţa producerii de accidente rutiere. Este concluzia unui studiu al Asociaţiei PsihoTrafiQ.
Articol editat de , 20 ianuarie 2016, 14:08
Experţii în psihologia transporturilor au arătat că persoanele agresive la volan se încadrează în categoria comportamentelor de tip A, adică a persoanelor impulsive, care au, în general, un temperament coleric, caracterizat prin competitivitate accentuată.
“Agresivitatea în trafic e un comportament care se contaminează, sau, dacă este întărit pozitiv, escaladează”, explică psihologul principal Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei PsihoTrafiQ.
Specialiştii au mai arătat că vinerea, în jurul orei 17.45, este punctul maxim al agresivităţii la volan, pentru că se apropie weekendul, si persoanele au acumulat toată oboseala şi tensiunile din timpul săptămânii.
Cum reacţionaţi când întâlniţi un şofer agresiv? Am pus această întrebare câtorva şoferi de taxi – care recunosc că întâlnesc destul de des acest comportament.
“Îi las, nu reacţionez la fel, că nu are rost. E bine să nu îi provoci, eu nu le-am dat apă la moară. În general sunt maşinile acestea, mai puternice… Având o maşină mai puternică, se consideră superior..”
“Văd că-i agresiv, îi dau pace, îmi văd de treabă. Nu îl mai provoc, ca să facă o prostie mai mare.Ăştia agresivi aşa fac, ţi se opresc în faţă, frânează brusc…Nu îl mai provoc încă o dată în plus, dacă el e agresiv şi prost.” Cum s-ar putea reduce agresivitatea la volan?. “Asta numai cu poliţia, legile şi amenzile!” Educaţie? Da! “Eu n-am văzut încă emisiune la televizor, sau la radio, care să dea lecţii pentru aşa ceva. Şi în şcoală, diriginţii, la ora de dirigenţie, zece minute să le dedice pentru circulaţie, să explice!”
Specialiştii Asociaţiei PsihoTrafiQ susţin introducerea unor cursuri de conducere defensivă în cadrul şcolilor de soferi. Se aşteaptă ca reglementările legislative care se discută acum să contribuie, şi ele, la reducerea comportamentelor agresive.
Ioana Bindea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.