Reclamele la medicamente ar putea fi interzise
Reclamele la medicamente şi la farmacii au intrat în vizorul mai multor parlamentari.
![Reclamele la medicamente ar putea fi interzise Reclamele la medicamente ar putea fi interzise](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2016/01/medicamente-1.jpg)
Articol editat de cristina.rusu, 20 ianuarie 2016, 12:12 / actualizat: 20 ianuarie 2016, 15:26
Senatorul UDMR de Sălaj, Vegh Alexandru este iniţiatorul unei propuneri legislative pentru modificarea art. 17 din Legea 148/2000 privind publicitatea, precum si modificarea Legii audiovizualului, în sensul interzicerii publicităţii explicite pentru produsele medicamentoase.
Motivul invocat îl aflăm chiar de la iniţiatorul propunerii legislative senatorul UDMR Vegh Alexandru:
Nu mi se pare normal ca pacienţii să se trateze după o anumită reclamă de la televizor sau radio. Sistemul medical din România, cu perfecţiunile sau imperfecţiunile lui, funcţionează. Orice medicament ar trebui să fie prescris de medic şi apoi administrat de către pacient, pentru că, deşi nu sunt expert în medicină, ştiu că există efecte secundare care ulterior se tratează foarte greu şi care costă foarte mult bugetul sănătăţii. Domnul preşedinte a trimis la reexaminare propunerea invocând anumite necondordanţe cu o directivă europeană. Noi vom analiza motivele, pentru care propunerea a fost trimisă pentru reexaminare, în momentul în care revenim din vacanţa parlamentară şi sper să găsim o formulă optimă, pentru că putem modifica anumite elemente din proiectul de lege în aşa fel încât să fie în concordanţă cu directiva europeană. (Vegh Alexandru)
Întrebaţi, dacă îi influenţează reclamele la medicamente atunci când trebuie să urmeze un tratament, clujenii spun că nu:
Nici vorbă. Nu mă influenţează. Eu merg la medicul de familie şi iau ce mi se prescrie.
În niciun caz nu mă iau după reclame ca mijloc de tratament.
Pe mine nu. Uneori îmi pun anumite semne de întrebare, dar până la urmă întreb medicul ce pot lua şi ce nu.
Dar unul din 10 admite că da:
Uneori mă iau după ce văd la reclame. Dacă văd o reclamă la un medicament care se potriveşte cu problema pe care o am, atunci mă duc la farmacie şi îmi cumpăr.
Medicii de familie recunosc, la rândul lor, că au pacienţi care intră în cabinet şi cer să li se prescrie un medicament anume la care se face reclamă.
Ce părere au medicii de familie aflăm de la Daniela Mărincean:
Frecvent se întâmplă ca oamenii să îmi solicite prescrierea unui medicament pe care l-au văzut sau auzit în reclame. Mă întrebă eventual dacă se potriveşte cu afecţiunea de care suferă, dar de obicei nu se potriveşte. Reclamele nu sunt foarte explicite, nu dau multe amănunte şi le sugerează că medicamentul este bun la toate. Eu le sugerez să ne întrebe întotdeauna despre anumite medicamente, înainte să le cumpere. (Daniela Mărincean)
Proiectul legislativ a fost respins iniţial de comisiile de fond, însă a fost aprobat în plenul Senatului cu 100 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.
Farmaciile sunt si ele lovite de propunerea legislativă aprobată de senatori. Vor să fie interzise prin lege şi reclamele: care indică ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau un etalon pentru celelalte farmacii, precum şi publicitatea la farmacii care reprezintă publicitate mascată pentru medicamente, se mai arată în expunerea de motive.
Ce urmează după ce parlamentarii se întorc în plenul Senatului şi ce impact poate avea asupra instituţiilor media o astfel de propunere legislativă rămâne de văzut.
Până la urmă Camera deputaţilor va avea ultimul cuvânt în ceea ce priveşte votul acestei propuneri.
Corina Gliguţa
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.