Cine a inventat stiloul?
Articol editat de , 21 ianuarie 2016, 14:00
Câte feţe are o piramidă hexagonală? În ce sport se organizează Turneul celor Şase Naţiuni? Cum se numeşte cel mai lung fluviu din Europa? Sunt câteva dintre întrebările la care au trebuit să găsească răspunsul corect participanţii la Olimpiada de Cultura Generală CuGeT, etapa a II-a, de la nivelul claselor IX-X.
Elevii din clasele XI-XII s-au confruntat cu întrebări ca: Unde se află sediul guvernului Olandei?, Cine a inventat stiloul?, sau Care e deviza olimpică oficială?.
Dacă aţi fi răspuns corect la cel puţin 20 de întrebări din setul de 25, v-aţi fi calificat în etapa următoare a olimpiadei, etapa „semifinalelor” (27 februarie).
„Pentru elevii şcolii noastre, orice competiţie înseamnă o provocare care îi responsabilizează, iar rezultatele nu se lasă aşteptate. Drept dovadă, şi la acest concurs am avut cel mai mare număr de elevi care s-au calificat, 249. Competiţia oferă oportunitatea elevilor de a-şi demonstra cunoştinţele de cultură generală, dezvoltând, în acelaşi timp, pasiunea pentru cunoaştere şi lectură.” (Adina Turcu, directorul Liceului Teoretic „Avram Iancu”)
În 20 ianuarie s-a desfăşurat etapa a doua a olimpiadei CuGeT, deschisă oricărui tânăr clujean. 22 de şcoli s-au înscris la această primă ediţie, care se va încheia cu finala din luna aprilie.
Din peste 7.000 de chestionare pregătite pentru prima etapă au fost returnate cam jumătate; dintre ele, în jur de 1.400 au întrunit punctajul pentru etapa a doua, cea de acum. Sâmbătă, 23 ianuarie, vor intra în concurs încă aproape 300 de tineri care s-au înscris individual, online.
Doar un sfert de oră e prevăzut pentru completarea unui chestionar – care nu le-a pus probleme prea mari elevilor de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”. Iată părerile câtorva dintre ei:
”Avem multe de învăţat şi e o ocazie bună. Mi se pare destul de ok faptul că nu e necesară o bibliografie în plus”.
„Întrebările mi s-au părut accesibile, sunt foarte binevenite pentru a-ţi testa nivelul şi a te autoevalua.”
„Testează cultura generală şi arată că notele nu influenţează neapărat ceea ce eşti…arată ce ştii tu, de fapt, şi nu prin prisma notelor.”
„Promovează ideea de olimpiadă, de participare în cadrul unei competiţii şi trezeşte interesul elevilor pentru cunoaştere, în general, şi pentru domeniile vizate, în special.” Întrebările? „Destul de diversificate, cuprind destul de multe domenii, drept urmare avem la ce …cugeta.”
Pentru iniţiatorii competiţiei CuGeT – Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, care a lucrat îndeaproape cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu susţinerea Primăriei şi a Consiliului local, a agenţiei de publicitate Vitrina Advertising şi a altor sponsori -, olimpiada e un proiect menit să crească, odată cu ideea pe care o promovează: „Cultura generală face diferenţa”.
„Este un proiect de suflet al AFA, prin care ne-am dorit să încurajăm şi să îi motivăm pe tineri să citească, să se informeze despre lumea în care trăiesc şi să îi şi recompensăm, în acelaşi timp. Şi am avut o surpriză plăcută: tinerii sunt mai dornici decât am crezut noi de a se implica în astfel de proiecte!” (Gabriela Rădoiu Leş, voluntar, membru AFA)
Text/foto: Ioana Bindea