Ascultă Radio România Cluj Live

Laptele auriu – cea mai în vogă băutură

A fost unul dintre cele mai căutate cuvinte anul trecut pe Google, iar anul acesta se va vorbi, cu siguranţă, şi mai mult despre el: Golden Milk sau laptele auriu, o băutură inventată de medicina ayurvedică, despre care se spune că face minuni pentru sănătate. Asta, deoarece ingredientul pe care se bazează este turmericul, recunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatoare şi antioxidante.

turmeric
Foto: turmeric

Articol editat de Carmen Sas, 21 ianuarie 2016, 15:00 / actualizat: 22 ianuarie 2016, 16:36

În plus, turmericul sau şofranul indian calmează tusea, tratează răceala, ajută la detoxifierea ficatului, scade colesterolul, reglează metabolismul şi stimulează sistemul imunitar.

Turmericul este un condiment indian, obţinut prin măcinarea rădăcinii numite Curcuma longa. În India este cunoscută şi folosită de peste 5.000 de ani ca medicament, condiment şi colorant.

Laptele auriu a apărut de puţină vreme şi în magazinele din România şi se prepară foarte uşor: o linguriţă de amestec de turmeric şi mirodenii se dizolvă într-o ceaşcă de lapte sau lapte vegetal şi se pune la fiert timp de două minute. Se lasă apoi la răcit şi se îndulceşte, după gust, cu miere sau cu zahăr. Rezultă o băutură de culoare galbenă, cu gust uşor amărui.

Medicina holistică recomandă ca laptele auriu să se consume dimineaţa pe stomacul gol. Se poate bea însă în orice moment al zilei. Important este să se bea regulat: pentru efecte vizibile asupra sănătăţii, ar fi necesar să se consume o ceaşcă zilnic, timp de cel puţin 40 de zile.

În magazinele naturiste de la noi laptele auriu se găseşte în două variante: cu aromă de ghimbir şi de vanilie. Preţul unei cutii cu amestec de mirodenii este de 18 RON.

 

Doina Borgovan

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate