Laptele auriu – cea mai în vogă băutură
A fost unul dintre cele mai căutate cuvinte anul trecut pe Google, iar anul acesta se va vorbi, cu siguranţă, şi mai mult despre el: Golden Milk sau laptele auriu, o băutură inventată de medicina ayurvedică, despre care se spune că face minuni pentru sănătate. Asta, deoarece ingredientul pe care se bazează este turmericul, recunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatoare şi antioxidante.
Articol editat de Carmen Sas, 21 ianuarie 2016, 15:00 / actualizat: 22 ianuarie 2016, 16:36
În plus, turmericul sau şofranul indian calmează tusea, tratează răceala, ajută la detoxifierea ficatului, scade colesterolul, reglează metabolismul şi stimulează sistemul imunitar.
Turmericul este un condiment indian, obţinut prin măcinarea rădăcinii numite Curcuma longa. În India este cunoscută şi folosită de peste 5.000 de ani ca medicament, condiment şi colorant.
Laptele auriu a apărut de puţină vreme şi în magazinele din România şi se prepară foarte uşor: o linguriţă de amestec de turmeric şi mirodenii se dizolvă într-o ceaşcă de lapte sau lapte vegetal şi se pune la fiert timp de două minute. Se lasă apoi la răcit şi se îndulceşte, după gust, cu miere sau cu zahăr. Rezultă o băutură de culoare galbenă, cu gust uşor amărui.
Medicina holistică recomandă ca laptele auriu să se consume dimineaţa pe stomacul gol. Se poate bea însă în orice moment al zilei. Important este să se bea regulat: pentru efecte vizibile asupra sănătăţii, ar fi necesar să se consume o ceaşcă zilnic, timp de cel puţin 40 de zile.
În magazinele naturiste de la noi laptele auriu se găseşte în două variante: cu aromă de ghimbir şi de vanilie. Preţul unei cutii cu amestec de mirodenii este de 18 RON.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online AICI.