Bătaia NU este ruptă din Rai, în educaţia copiilor
Bătaia reprezintă cea mai controversată metodă disciplinară aplicată copiilor care nu ascultă de părinţi.
Articol editat de cristina.rusu, 22 ianuarie 2016, 06:00
Părinte: De ce ai făcut asta? Treci aici!
Copil: Te rog… să nu mă baţi!!!
Asta îşi doresc toţi copiii. Să nu fie loviţi sau agresaţi verbal.
Dar, din păcate, conform unui sondaj realizat anul trecut, 63 la sută din români aplică bătaia ca principală metodă de educaţie şi restul de 37 consideră că prin intermediul unei comunicări eficiente şi multă răbdare copiii vor asculta întotdeauna de părinţi.
Dintre toţi clujenii pe care i-am întrebat dacă „bătaia este ruptă din Rai” doar unul a fost de acord cu această expresie:
Da copiii trebuie disciplinaţi cu bătaia, pentru că aşa a fost de când e lumea. Şi tot aşa trebuie să fie în continuare. Copilul trebuie să poarte frică de părinţi, pentru că altfel… deraiază.
Majoritatea celor intervievaţi sunt de părere că „vorba dulce mult aduce”:
Nu, fără bătaie, pentru că vorba bună merge mai bine decât bătaia ruptă din Rai. Întotdeauna cu înţelegere, cu vorbă bună şi cu explicaţii pentru ca el să înţeleagă. Aşa trebuie.
Trebuie explicat, discutat cu copilul şi prietenie. Dacă el nu înţelege de ce sunt supărată pe el, chiar nu are niciun sens bătaia. Numai aşa ca să îl bat, nu cred că rezolv nimic.
Pe vremuri această expresie funcţiona, era oarecum regula într-o familie. Acum cu educaţia modernă, te abţii de la asemenea tratamente.
Eu sunt de acord cu cei 37 la sută, care nu aplică bătaia ca metodă de corecţie.
După ce sunt bătuţi, copiii se simt umiliţi şi neajutoraţi, trăiri care, potrivit psihologilor, îi pot afecta la maturitate. Psihoterapeutul clujean Lavinia Olău Dobre ne spune ce se întâmplă cu copiii atunci când sunt agresaţi:
Bătaia nu este o metodă educativă eficientă, pentru că îl obişnuieşte pe copil cu frica şi din punct de vedere psihologic de aici pot să survină probleme la maturitate. Ştiu că sunt o grămadă de adulţi care spun că au fost bătuţi cu motiv şi că bătăile din copilărie nu i-au afectat, dar aici discutăm despre lucruri pe care noi, ca şi părinţi, ca şi societate până la urmă, nu avem de unde să le ştim. Adică atunci când lovim un copil nu ştim ce tip de personalitate are acesta. Nu ştim dacă faptul că îl lovim îl va marca pentru tot restul vieţii. Dar putem avea un copil sensibil care să ajungă un adult anxios. Nu recomand bătaia, nici pedeapsa. Ştiu că celelate metode sunt mai importante şi ţin de o pregătire şi de o informare a părinţilor şi cu siguranţă, pentru că toţi ne dorim să fim părinţi buni, e important să ne documentăm despre cum putem să ăi determinăm pe copii să respecte anumite valori, care uneori nu le sunt confortanile acestora.
Cu toate că, pentru mulţi părinţi bătaia este o componentă indispensabilă în educaţia copiilor lor, în multe ţări din Europa, dar şi în România, această metodă este o formă de abuz şi este interzisă prin lege.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.