Infrastructura face Clujul atractiv
Clujul a devenit principalul concurent al capitalei la organizarea de evenimente.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 ianuarie 2016, 12:39
Sala Polivalentă şi stadionul atrag în municipiu atât competiţiile sportive de anvergură cât şi concerte sau manifestări culturale.
Pentru meciurile internaţionale de tenis şi baschet s-a ales ca loc de disputare Clujul, iar Campionatul European de Gimnastică din 2017 a fost mutat din capitală tot aici, deoarece în Bucureşti nu există o sală adecvată.
Am reuşit să coagulăm la Cluj Napoca toate evenimentele sportive de mare anvergură din România, primul exemplu va fi partida de Fed Cup dintre România şi Cehia, la care şi-a anunţat participarea şi Simona Halep. Apoi, Campionatul European de Gimnastică şi Campionatul European de Baschet se vor desfăşura tot la Cluj.
Noi avem porţile deschise pentru orice federaţie, pentru orice competiţie sportivă, indiferent că e naţională, europeană sau mondială. Avem şi un parteneriat cu primăria, care se implică în atragerea şi desfăşurarea acestor evenimente în Sala Polivalentă, aşa că şi federaţiile acceptă mai uşor organizarea unor competiţii de anvergură la Cluj Napoca. (directorul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu)
Şi în cazul Cluj Arena situaţia este asemănătoare, deoarece principalul stadion al Bucureştiului nu are autorizaţie de funcţionare din partea ISU.
În perioada următoare, însă, naţionala de fotbal a României nu mai are programate meciuri oficiale.
Directorul Cluj Arena, Radu Rațiu, apreciază că, dacă până la toamnă situaţia Naţional Arena nu va fi rezolvată, Clujul devine un candidat serios şi pentru disputarea meciurilor de acasă ale fotbaliştilor tricolori.
Deocamdată, am devenit gazda tradiţională a Naţionalei de rugby a României. Ei au disputat deja mai multe meciuri oficiale pe acest stadion şi se vor întoarce pe Cluj Arena în februarie, pentru partida contra Portugaliei. Am reuşit, în sfârşit, să aducem aici şi Naţionala de fotbal. Pe 23 martie tricolorii vor juca pe acest stadion un meci amical contra Lituaniei. Noi le-am lansat invitaţia şi pentru disputarea unor partide oficiale. Probabil că vom fi principala opţiune dacă, până la toamnă, Naţional Arena nu va obţine avizele necesare. (directorul Cluj Arena, Radu Raţiu)
Clujul a devenit un punct important şi pe piaţa evenimentelor extrasportive.
Chiar dacă aici capitala îşi păstrează supremaţia, infrastructura pe care o are Clujul este invidiată de organizatorii evenimentelor de anvergură.
Directorul Sălii Polivalente, Ionuţ Rusu, aminteşte că, numai în ultimul an, la Cluj au venit nume sonore ale muzicii mondiale, printre care Jose Carreras, Julio Iglesias, Eros Ramazzotti şi Joe Satriani.
În cazul evenimentelor extrasportive, situaţia este mult diferită. Clujul are undeva la 400.000 de locuitori, are o piaţă limitată de evenimente, dar are o sală foarte bună în care se pot desfăşura evenimentele. Bucureştiul, în schimb, are peste 2.000.000 de locuitori, mult mai mulţi consumatori de evenimente prin urmare, dar nu au o sală ca şi a noastră, în care să îşi ţină evenimentele. Organizatorii de acolo, care fac evenimente şi aici, au şi spus că şi-ar dori Sala Polivalentă acolo. Exact aşa au şi spus. Dacă ar putea, ar transfera-o. Din fericire, nu se poate.(Ionuţ Rusu)
Sala Polivalentă şi Cluj Arena au fost dealtfel şi principalele locaţii unde s-a desfăşurat anul trecut Festivalul Untold, care a fost declarat cel mai bun festival din Europa.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.