Regiunile cu fertilitatea solului cea mai ridicată din lume
Cele mai fertile terenuri din lume se află în Delta fluviului Gange, în Delta fluviului Yangtze şi în Ucraina.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 ianuarie 2016, 15:00
Delta fluviului Gange, care este cea mai mare deltă din lume, conţine solul cel mai fertil. De asemenea, Delta fluviului Yangtze din China are solul cel mai fertil din lume şi Ucraina dispune de peste 25 la sută din solul cel mai fertil din lume, cernoziom.
Regiunile cu fertilitatea solului cea mai ridicată din lume sunt: Moldova, cu un sol fertil situat între Prut şi Nistru, Dealuri Rolling din Japonia, Câmpia Oxnard din California, situată lângă Oceanul Pacific, Valea Ferghana din Uzbekistan, statul african Congo.
Pajiştile temperate care au unele dintre solurile cele mai fertile din lume sunt în Central Lowlands şi câmpiile înalte din SUA şi Canada, Palouse Prairie din estul statului Washington, Pajistile din California şi din sud-vest Statelor Unite, stepele din estul Ucrainei, din Rusia, Kazahstan şi Mongolia, Pampasul din Argentina şi Uruguay, Zona Veld din Republica Africa de Sud.
Există mai multe ecosisteme care au soluri foarte fertile. Un asemenea ecosistem este Midwest din SUA, numit grânarul naţiunii americane, cu soluri foarte fertile, create de ierburile perene ce au lasat în sol, de-a lungul secolelor, o mare cantitate de masă organică. Zona din jurul Deltei Nilului a fost una fertilă. Din păcate, în ultimii ani, guvernul egiptean a barat Nilul pentru producţia de energie electrică şi astfel nu s-a mai depus humus pe malurile sale. Când Nilul făcea inundaţii, indicele de fertilitate al solului creştea de 10-13 ori.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: