Ascultă Radio România Cluj Live

Cursa vieţii cu 563 de km de alergat la Polul Nord!

Bistriţeanul Tibi Uşeriu se pregăteşte pentru un super maraton cel putin neobişnuit, cu un traseu de 563 de km, care va trebui alergat în zona Polului Nord. O astfel de pregătire presupune zeci de kilometri alergaţi zilnic prin zăpadă sau chiar dormitul sub cerul liber în nopţile geroase din această perioadă.

Cursa vieţii cu 563 de km de alergat la Polul Nord!

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 ianuarie 2016, 15:02 / actualizat: 23 ianuarie 2016, 18:45

Cursa, intitulată “6633 Ultra”, se va desfăşura la începutul lunii martie, cu plecare din nordul Canadei şi la ea s-au mai înscris doi români.

Atunci când zilele geroase de iarnă se pregătesc să faca loc nopţilor şi mai geroase pe culmea Tăşuleasa din Pasul Tihuţa, o siluetă îmbrăcată sumar trece alergând cu stoicism pe cărările bătătorite în zăpada până-n genunchi şi se pierde în pădurile de pe colinele vecine.

Omul nostru caută înadins frigul şi întunericul nopţii şi aleargă zilnic aproximativ 27 de kilometri cu corpul gol, doar în şort şi purtând mănuşi pe mâini şi un fes pe cap. Lui Tibi Uşeriu iarna din zona temperată a terrei nu-i mai creează probleme, dar el aleargă cu gândul la zăpada şi frigul de pe banchiza Polului Nord, unde va ajunge în curând pentru cursa vieţii sale.

Alerg între o oră şi trei ore zilnic, la temperaturi de minus 10 sau chiar minus 21 de grade, pentru că încerc să mă acomodez cu frigul. Aicea sunt minus 21 de grade, dar la Polul Nord o să avem de trei ori mai puţin. Şi-atuncea, dacă corpul meu se obişnuieşte dezbrăcat la temperaturile astea, mă gândesc că acolo, îmbrăcat îmi va fi mult mai uşor să duc cursa la capăt. (Tibi Uşeriu)

Cursa de alergare “6633 Ultra” a avut 2 ediţii în care niciunul dintre alergători nu a terminat-o, din cauza condiţiilor meteo extrem de dificile în care se desfăşoară.

Unii o denumesc cea mai grea competiţie de alergare care există pe planetă. Anul trecut au avut şi minus 62 de grade Celsius pentru concurenţi. Noi vom avea tot timpul o sanie pe care va trebui s-o tragem, cu tot echipamentul şi 80 la sută din hrană, băutură şi tot ce avem nevoie. Este un fel de expediţie în alergare la Polul Nord, ne povesteşte Tibi Uşeriu.

Povestea despre cursa de alergare de la Polul Nord pare un reportaj de pe un canal Naţional Geografic. Prezentarea concurenţilor va fi pe 7 martie la Yukon, în nordul Canadei, după care concurenţii vor fi transportaţi circa 800 de km spre Polul Nord şi de acolo se va da startul. Tibi Uşeriu ne-a mărturisit că nu vrea să ştie chiar totul despre condiţiile de acolo, pentru că astfel şi-ar periclita concentrarea pe actuala pregătire.

Tibi lucreaza pentru intarirea gleznelor

Poate că fizic nu sunt pe deplin antrenat, dar din punct de vedere psihic eu pot duce o asemenea cursă la bun sfârşit fără probleme, crede el.

Pentru a se apropia cât mai mult de condiţiile nocturne de la Polul Nord, Tibi Uşeriu a început să doarmă nopţile sub cerul liber, chiar dacă afară temperatura a coborât la minus douăzeci de grade Celsius.

Tibi Useriu doarme noaptea afara, in sacul de dormit

Mi-am luat un sac de dormit şi m-am culcat aicea, în curte. Mi-au mai îngheţat un pic nasul şi urechile, dar în rest mi-a fost cald, pentru că sacii de dormit sunt foarte performanţi.

Şi cred că acomodarea asta este foarte bună şi nu o să am probleme cu dormitul.

Tibi Uşeriu s-a confruntat, însă, cu nedumerirea mamei sale: A dormit cu câinii, chiar l-am fotografiat şi i-am zis că nu-i normal! Nu ştiu cine se poate gândi să organizeze aşa ceva! Sigur că mă tem pentru el, pentru că de câte ori se duce mă trezesc noaptea din somn şi mă gândesc ca unde-i, ce se întâmplă cu el… Dar, dacă el vrea aşa, să-I ajute bunul Dumnezeu să reuşească! (Eftimia Moişan, mama lui Tibi Uşeriu).

Tibi Uşeriu este sprijinit de către toţi cei din Asociaţia Tăşuleasa Social.

Proiectele asociaţiei s-au inspirat din acţiunile lui şi să nu uităm că maratonul Via Maria Teresia, în care este vorba despre natură, despre munte, despre păduri este coordonat de el şi noi credem că este posibil la el orice. Are susţinerea noastră şi cred că poate să facă acest lucru şi asta ne bucură pe toţi. (Alin Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social).

Este clar, Tibi Uşeriu a descătuşat energii nebănuite nu doar în el însuşi, ci şi în cei din jurul său. Tibi Uşeriu este înscris cu acte în regulă la competiţia intitulată generic “6633 Ultra”, alături de alţi doi români, dar şi de 2 englezi, un scoţian, un francez, un australian, doi americani şi câte un alergător din Zimbabwe şi Singapore.

Înscrierea în concurs este de 2 900 de lire sterline, dar cheltuielile de participare sunt mult mai mari, incluzând biletele de avion până în Canada, dar şi echipamentul special care a trebuit achiziţionat. Pentru cine se întreabă cât poate fi de mare premiul supermaratonului de la Polul Nord pentru care se pregăteşte atât de draconic Tibi Uşeriu, avem un răspuns surprinzător din partea acestuia.

Mulţi mă întreabă dacă este o competiţie: da, într-adevăr este o competiţie, este cu podium, dar premiul am înţeles că o să fie mai mult simbolic, câte o geacă pe care o să o primim toţi participanţii. Premiul adevărat este fotografia că ai terminat una dintre cele mai grele competiţii care există pe planeta Pământ.

Succes, Tibi Uşeriu, la Polul Nord! Brrrrrrrrrrr!

 

Florin Săsărman

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca