Munca în SUA, o formă de sclavie modernă?
Programul Summer Work and Travel oferă an de an, șansa oricărui student o experiență de neuitat pe teritoriul american, ocazie numai bună de învățat meserie și de făcut bani.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 ianuarie 2016, 11:30 / actualizat: 25 ianuarie 2016, 8:11
Programul durează între trei și șase luni, timp în care tânărul muncește legal și traieşte cu adevarat visul american (mai plăcut sau mai puţin plăcut, depinde de situaţie).
La nivel de România sunt aproximativ 5000-6000 de studenți participanți în fiecare an. Anul acesta preconizam undeva la 6000. De la an la an, studenții vin tot mai mulțumiți din state, se creează o vâlvă în jurul programului. În general, ei vin cu idei noi și cu o mentalitate nouă. Practic, programul Work and Travel în sine este un program complex de schimb cultural care îi ajută să se maturizeze. Sunt mult mai bogați din punct de vedere cultural! (Vlad Florea, director al unei companii de profil din Cluj-Napoca.)
Nu întotdeuna visul american este asa cum îl vedem în filme. În spatele lui se pot ascunde experiențe neplăcute. Un student clujean ne povesteşte prin ce a trecut:
Din păcate a fost o experiență neplacută. Am vorbit cu mulți prieteni, majoritatea au zis ca a fost plăcut, însă toată lumea uită de muncă. E adevărat că este foarte frumos! În ultima săptămână, mergi, călătoresti și spargi bani, însă pană atunci, pot să zic că este ca o formă de sclavie modernă!
Se munceşte mult, pentru că trebuie să achiţi şi valoarea contractului şi transportul, practic, aproximativ 3000 de dolari terbuie să plăteşti doar ca să fi inclus în program şi să ajungi la destinaţie. Pentru a face bani suplimentar trebuie să munceşti ore în plus, aproximativ 10-12 ore în care incluzi şi, eventual, încă un job.
Întrebat dacă mai vrea sa mai repete încă o dată experiența în state, tânărul a zis ca da, tocmai din cauza banilor și a traiului sărac din țară. Deși, nu este uşor, mulţi studenți pleacă în America pentru a strange o suma de bani din care să își plătească facultatea.
Pentru a oferi mai multe detalii, viitorilor angajați, Caitlin Hartford, viceconsul al Ambasadei SUA împreună cu administratorul programului au inițiat joi o discuție publică în mediul virtual.
Timp de o oră, tinerii au fost curioși să afle ce nouăți aduce anul 2016 și va cum decurge interviul pentru obținerea vizei.
Departamentul de Stat American, a fost cel care a oferit sprijinul aplicanților de a fi independeți și de a cunoaște o nouă cultură.
American Experience este una dintre companiile care se ocupă de recrutarea participanților care au aplicat pentru programul Work and Travel.
Larisa Bîldea