O zi din viața unui berar
Darko Jovik este un tânăr originar din Macedonia care locuiește de 2 ani la Cluj.
Articol editat de cristina.rusu, 24 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 26 ianuarie 2016, 13:35
După mai mulți ani petrecuți în SUA a hotărât să se stabilească în România, în mare parte convins de soția sa clujeancă de baștină.
Și pentru că-i place foarte mult Berea a hotărât să facă din asta o afacere. Nu, nu din băutul berii ci din fabricarea ei.
Așa că a deschis în cartierul Mănăștur o făbricuță de bere, unde produce și îmbuteliază câteva sute de sticle pe lună și pe care o vinde în câteva baruri din oraș.
Darko Jovik: A fost o întâmplare, a fost un hobby al meu, aproape 5 ani am făcut bere acasă, am o pasiune foarte mare pentru bere, să beau dar și să fac bere, normal, și m-am gândit că va fi un job foarte bun petru mine, pentru că așa fac ce vreau, eu sunt șeful și este și o pasiune în același timp. Eu fac singur toată treaba, soția mea, Dana mă ajută în fiecare zi după serviciu…
Dan Izvoreanu: Și când ați început totul?
Darko Jovik: Cu prima vânzare am început în 27 noiembrie.
Dan Izvoreanu: Adică anul trecut?
Darko Jovik: Anul trecut, în 2015…
Dan Izvoreanu: Și cum merge?
Darko Jovik: Acum merge bine dar trebuie să facem mai multă bere pentru că se vine foarte repede. Noi anunțăm pe facebook când îmbuteliem și în 2-3 zile se vinde tot .
Dan Izvoreanu: Aveți vreo rețetă proprie pe care dumneavoastră o folosiți pentru producția de bere?
Darko Jovik: Da, am făcut eu rețeta mea și soția mea m-a ajutat foarte mult pentru că ea știe foarte bine aromele și gusturile și așa am făcut rețeta împreună. Eu știu cum o pun în aplicare din punct de vedere tehnic, dar ea îmi spune dacă îi place sau dacă nu și știm ce să schimbăm.
Dan Izvoreanu: Care este diferența între o bere nefiltrată, care a apărut relativ recent pe piața din România și Berea normal, pasteurizată.
Darko Jovik: Diferența e tehnologică. Noi nu folosim filtre. Normal, când se filtrează berea, se scoate drojdia și sedimentele și atunci se scoate și gustul…
Dan Izvoreanu: Și cum arată procesul de fabricație a berii, cum se face o bere?
Darko Jovik: Începem normal cu malțul care se macină, după care se adaugă apa caldă, care trece prin temperaturi diferite, procesul durează 3-4 ore, după care se scoate zahărul din malț. Zahărul se folosește pentru că așa se obține alcool. Apoi se pune la fiert și când fierbem mustul, adăugăm hamei care este un condiment. Când fierberea este gata se pune totul în fermentator și se adaugă drojdie. După 7 zile este aproape gata însă procesul total durează aproape o lună. După o lună berea este gata sută la sută și o putem îmbutelia.
Dan Izvoreanu: În fiecare zi veniți aici la făbricuță să faceți bere sau mai luați și pauză?
Darko Jovik: Acuma nu am pauză, lucrez 6 zile pe săptămână, în fiecare zi sunt aici, încep la ora 9 și lucrez până pe la 6. Am foarte multe de făcut, fierb bere 2 sau 3 zile pe săptămână, iar in rest am foarte mult de lucru cu curățenia iar îmbutelierea o facem vineri și sâmbătă. Ideea nu este să facem bani, ideea este să facem bere bună. Soția mea este persoana care spune ce este bun, ce nu este bun, eu știu cum să schimb dar nu am așa de dezvoltate gustul și simțul. Ea are gustul foarte dezvoltat și mă ajută.
Dan Izvoreanu: După nume și după accent mi-am dat seama că nu sunteți din România…
Darko Jovik: Da, corect. Eu sunt născut în Macedonia, am locuit în State puțin și acolo am întâlnit-o pe soția mea care este din Cluj și după câțiva ani am luat decizia de a ne muta aici. Cred că este o decizie bună pentru că, Clujul este un oraș mare, este frumos.
Dan Izvoreanu: Dar vorbiți bine limba română, ați învățat-o repede….
Darko Jovik: Da, acum vorbesc destul de bine, m-au ajutat mult socrul și soacra mea, pentru că locuim împreună și e normal…
Dan Izvoreanu: Care e cea mai populară bere în Macedonia?
Darko Jovik: Skopsko.Vine de la numele capitalei, Skopje.
Dan Izvoreanu: Și care este berea dumneavoastră preferată?
Darko Jovik: Nu pot să spun sincer pentru că toate sunt berile mele. De la clienți am avut un răspuns bun pentru toate, dar vom vedea care se va vinde cel mai bine și pe aceea ne vom axa producția.
Dan Izvoreanu
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.