Infotrafic, miercuri, 27 ianuarie
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că nu sunt anunțate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza vreunui eveniment rutier, nici probleme majore privind fluența traficului pe arterele principale.
Pe mai multe sectoare ale unor drumuri din Transilvania, unde carosabilul este umed iar temperaturile sunt scăzute, există risc de formare a poleiului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 ianuarie 2016, 10:39
Poleiul este mult mai periculos decât gheaţa, pentru că în momentul în care acoperă şoseaua dă senzaţia că asfaltul este doar ud, nu şi îngheţat. În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică. Tot ce puteţi face este să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune frână.
Atenţie mare în timp ce vă deplasaţi pe sub poduri, pasarele şi pasaje scurte, pentru că acolo apar de obicei porţiunile cu gheaţă, iar un petic ce pare inofensiv vă poate arunca într-un derapaj periculos. Anticiparea este de esenţă în condiţii de iarnă, de aceea încetiniţi prin frână de motor înainte de a ajunge în aceste zone şi nu acţionaţi frâna dacă simţiţi că maşina începe să derapeze uşor.
Ceața reduce vizibilitatea pe mai multe drumuri din regiune:
– în jud. BN pe: DN17 (Piatra Fântânele) – vizibilitate redusă sub 100m
– în jud. BH pe: DN1 (Piatra Craiului), DN1H (Șinteu) – vizibilitate redusă sub 150m
– în jud. MM pe: DN18 (Gutâi) între km 15+000 – 38+000 – vizibilitate redusă sub 200m
– în jud. SJ pe: DN1F (Meseș) între km 72+000 – 78+000 – vizibilitate redusă sub 100m
Conduceți cu viteză redusă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, aprindeți luminile de întâlnire și pe cele de ceață, păstrați distanţa între maşini, iar înainte de a intra în depășire, asigurați-vă temeinic și semnalizați intenția.
În zona de responsabilitate a DRDP Cluj, în ultimele 12 ore s-a acţionat cu 135 de utilaje şi mijloace auto cu ajutorul cărora au fost împrăştiate peste 685 de tone de material antiderapant în jud Alba, Cluj, Bihor, Bistrița Năsăud, Maramureș,Sălaj, Satu Mare și Autostrada Transilvania.
Costică Petruș
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: