”Nu agresați cadrele medicale!”
Oamenii care, prin natura meseriei lor, ajută alţi oameni, ar trebui să fie respectaţi şi trataţi măcar cu politeţe, dacă nu cu recunoştinţă. Din păcate, însă, medicii, pompierii, uneori chiar poliţiştii şi jandarmii, au parte de cuvinte dure şi chiar agresiuni fizice din partea celor pe care îi ajută sau din partea rudelor ori prietenilor acestora.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 ianuarie 2016, 14:28 / actualizat: 28 ianuarie 2016, 9:32
Este motivul pentru care Federaţia Sindicală a personalului mediu sanitar, Sanitas, a lansat o campanie intitulată Nu agresaţi cadrele medicale.
Scopul campaniei este atât conştientizarea publicului cât şi stimularea înăspririi legislaţiei împotriva celor care-şi manifestă nemulţumirile cu pumnul prin spitale.
Din octombrie 2012 există, într-adevăr, o astfel de lege care pedepseşte ameninţarea, lovirea sau vătămarea corporală a personalului sanitar cu închisoare de la 6 luni până la 12 ani, dar se pare că legea ori nu se aplică, ori nu le inspiră frică celor violenţi.
Situaţia la nivel naţional impune, totuşi, o rezolvare.
Roman Ştefan, liderul Sanitas Cluj şi membru în conducerea centrală a Federaţiei:
În urma unor studii s-a constatat că aproximativ 85 la sută dintre cadrele medicale suferă agresiuni verbale din partea pacienţilor sau a aparţinătorilor, iar în 10 la sută din cazuri se ajunge la agresiuni fizice. Din păcate, nu toate cazurile sunt raportate. (Roman Ștefan, lider Sanitas Cluj)
La Bucureşti, președintele Colegiului Medicilor declara luni că în ultimii patru ani s-a constatat o creștere a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului. Cele mai multe cazuri se înregistrează la camerele de gardă, mai ales seara şi noaptea. Motivul invocat de agresori este timpul prea lung de aşteptare, refuzul medicilor de a-i interna sau nemulțumirea față de diagnostic.
Oricum, jumătate dintre medicii bucureşteni nu raportează agresiunile, fie ele verbale sau fizice.
În spitalele clujene situaţia este ceva mai bună, afirmă directorul pentru sănătate publică al DSP, dr. Mihai Moisescu-Goia:
Ultima agresiune gravă asupra personalului medical a avut loc în august 2011, când un anume Marius David, zis Gore, a agresat fizic şi verbal personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. De atunci, alte cazuri nu ni s-au raportat, nici măcar durităţi verbale, ceea ce nu înseamnă că ele n-au existat. (dr. Mihai Moisescu-Goia)
Agresarea personalului medical este bomboana de pe coliva sistemului sanitar românesc. An de an, mii de medici şi asistente pleacă peste hotare, unde salariile sunt incomparabil mai mari iar respectul de care se bucură din partea pacienţilor este evident Un respect motivat¸ între altele, şi de excelentele servicii de pază şi securitate ale spitalelor.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: