Raport pozitiv pe Justiţie (UPDATE)
UPDATE ora 14 – România trebuie să se concentreze pe integritatea celor numiţi în funcţii importante în sistemul judiciar, potrivit raportului MCV.
Articol editat de Andreea Leonid, 27 ianuarie 2016, 14:00
Comisia Europeană constată că ţara noastră a făcut progrese în ce priveşte independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei, în raportul de evaluare a reformelor din justiţie, dat astăzi publicităţii.
Comisia spune însă că mai sunt lucruri de făcut şi anunţă că va continua monitorizarea României şi în acest an. Prim-vicepreşedintele comisiei, Frans Timmermans spune că în 2015 a văzut profesionalism şi angajare în sistemul judiciar şi aminteşte că manifestaţiile de la Bucuresti au aratat că rezolvarea problemelor de corupţie contează foarte mult pentru români.
În raport se mai cere ca ţara noastră să se concentreze pe integritatea celor numiţi în funcţii importante în sistemul judiciar, dar şi a candidaţilor la următoarele alegeri. Dacă acest sistem va funcţiona la alegerile de anul acesta din România, va fi un semnal pozitiv că reforma începe să prindă contur.
…………………………………………………………………….
UPDATE ora 12.30 – Comisia Europeană a constatat progrese în România privind independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei.
Comisia Europeană prezintă azi rapoartele de evaluare a reformelor din justiţie elaborate pentru România şi Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Deocamdată raportul este sub embargou până la ora 12:30, ora României.
Autorităţile de la Bucureşti aşteaptă un raport pozitiv – al treilea la rând – în privinţa acţiunilor de combatere a corupţiei.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună se aşteaptă la un raport pozitiv din partea Comisiei Europene, care prezintă miercuri, 27 ianuarie, la Bruxelles, evaluările reformelor din justiţie pentru România şi Bulgaria.
Ea spune însă că după un deceniu de monitorizare, mai sunt puncte vulnerabile care trebuie rezolvate:
Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este că la 10 ani de la instituirea mecanismului mai avem încă niște puncte importante în care trebuie să livrăm rezultate. Dacă avem răbdarea să comparăm ce-au fost instituțiile care fac obiectul acestui raport în 2006 și ce sunt ele în 2016, nu putem decât constatata că ele s-au consolidat, mult mai eficiente, mult mai mature, mult mai capabile să facă ceea ce scrie în lege că au competența să facă. Deci, din acest punct de vedere, mecanismul și-a dovedit în mod categoric utilitatea. E al treilea raport pozitiv, nu avem surprize foarte mari, dar există și puncte în care progresele sunt încă așteptate și anume în ceea ce privește Parlamentul și relația pe care acesta o înțelege s-o aibă în ceea ce privește cererile de ridicare a imunității. (Raluca Prună, ministrul Justiției)
Ministrul Justiţiei speră ca în viitorul apropiat România şi Comisia Europeană să ajungă la concluzia că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu mai este util şi să se renunţe la acest raport.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: