Cântec, joc şi voie bună de Lasatu’ Secului la Sighet
Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Geografie, Extensia Sighetu-Marmaţiei, organizează Lăsatu’ Secului la Maramureşeni, cu hori, joc şi voie bună şi cu participarea extraordinară a cântăreţului Ion Pop şi a Grupului Iza, iar din Slatina, Ucraina, a Grupului Maramureşul.
Articol editat de , 28 ianuarie 2016, 00:54 / actualizat: 28 ianuarie 2016, 9:40
Evenimentul va avea loc joi, 3 martie, de la ora 18.00, la sediul Universităţii, de pe str. Avram Iancu, nr.6.
Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domnului).
Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paşti, cunoscut şi sub numele de Postul cel Mare. Primul Lăsatul Secului este pentru carne şi se ţine în Duminica Înfricoşatei Judecăţi (anul acesta cade în 5 martie), iar celălalt este pentru ouă, peşte şi lactate şi se ţine în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam (în 13 martie).
În toate zonele rurale din ţară Lăsatul Secului de Paşti joacă un rol extrem de important. Foarte multe tradiţii încă se ţin. De exemplu, Lăsata Secului de Paşti păstrează tradiţii specifice începutului unui an agrar, sărbătorit odată cu echinocţiul de primăvară. După cum spune şi Profesorul Ion Ghinoiu, „prin fixarea Paştelui în raport cu echinocţiul de primăvară şi faza lunară, cele mai importante sărbători şi obiceiuri păgâne au fost împinse în afara ciclului pascal, la Lăsatul Secului şi la Rusalii”. (calendarulortodox.ro)
Radio Sighet
Puteţia asculta Radio Sighet şi on line AICI