Ce vei face când vei ajunge acasă? O să mănânc!
Articol editat de , 28 ianuarie 2016, 16:04 / actualizat: 1 februarie 2016, 14:11
O intervenţie endoscopică efectuată la Cluj, pentru prima dată în România, ajută un copil de patru ani şi jumătate să se alimenteze şi să ducă o viaţă normală.
Profesorul Marcel Tanţău a efectuat operaţia la începutul săptămânii, la Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” (Clinica Medicală III), prin tehnica miotomiei perorale endoscopice (POEM). Pacientul a fost trimis la Cluj de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Marie Curie” din Bucureşti, cu achalazie, o boală rară a esofagului care împiedică alimentele să ajungă în stomac.
Clujul e singurul centru din România unde se aplică tehnica POEM, introdusă în ţară de prof.Marcel Tanţău, în urma colaborării cu medicii japonezi, cei care au lansat-o pe plan mondial.
„În septembrie 2008, această tehnică a fost pentru prima dată folosită la om. S-a intrat prin mucoasa esofagiană, s-a făcut un tunel, s-a ajuns la muşchi şi s-a tăiat fix muşchiul, nealterând deloc poziţia esofagului cu stomacul, pentru că n-a mai fost nevoie de disecţie. Şi aceasta a fost miotomia perorală endoscopică”, explică, pe scurt, profesorul Tanţău, care adaugă: „ Prima dată când am văzut-o, mi s-a părut ceva absolut SF.”
Din anul 2013, au fost operaţi la Cluj peste 50 de pacienţi adulţi.
Copilul operat a prezentat, din luna august, simptome tot mai serioase şi a ajuns să fie alimentat cu ajutorul unei sonde. În primele zile de după intervenţie, el se alimentează deja normal – şi declară că mâncarea lui preferată e „ciorbiţa cu perişoare”. Întrebat ce va face când va ajunge acasă, răspunde hotărât: „O să mănânc!”.
Micuţul Ştefan a fost astăzi „vedeta” presei clujene, cu care s-a întâlnit în cursul dimineţii. El va părăsi vineri Clinica Medicală III şi se va întoarce acasă, în Buzău, împreună cu mama sa, care l-a însoţit pe tot parcursul procedurilor medicale, la Bucureşti şi la Cluj.
(În fotografii: profesorul Marcel Tanţău, Ştefan şi mama sa)
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” a beneficiat, în luna decembrie 2015, de o dotare cu aparatură edoscopică la cel mai înalt standard posibil, fără de care echipa medicală nu şi-ar fi putut asuma operaţia asupra unui copil, spune prof.Marcel Tanţău.
Operaţia prin tehnica POEM asupra unui copil e o premieră pentru România, dar şi pentru Europa de Sud-Est.
Text/foto: Ioana Bindea