Cine ne urmăreşte în fiecare minut?
Nu este un secret că motoarele de căutare, precum Google, stochează informaţii peste informaţii de foarte mulţi ani, pentru a optimiza, tot ceea ce ne interesează în materie de informaţii personale sau publice. Problema este că, inconştient, căutăm pe internet date care ulterior chiar dacă sunt şterse din istoric ele rămân într-o bază de date, de care noi nu ştim.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 ianuarie 2016, 15:31
(O scurtă demonstraţie despre cum Google stochează informaţiile noastre)
Ştefan Dehelean, un IT-st clujean are câteva ponturi pentru noi, pe care unii dintre noi le ştim deja:
Toate site-urile sunt obligate să ia măsuri pentru a proteja datele personale ale vizitatorilor şi a-i informa pe aceştia referitor la datele care vor fi expuse public. Trebuie ca şi noi, utilizatorii, să fim atenţi la informaţiile de la rubirca Politici de confidenţialitate, pentru a şti exact cum se păstrează şi cu ce scop vor fi utilizate datele. Deşi, din păcate, multă lume nu le citeşte. Putem lua câteva măsuri de protecţie, precum folosirea unei parole pentru calculator, laptop sau telefon mobil. Parolele pe care le setăm să fie complexe, să nu conţină numele nostru sau data naşterii lucruri uşor de identificat şi avem nevoie şi de un sistem antivirus deoarece unele virusuri pot accesa toate informaţiile din gadget-urile noastre fără să ştim. Unele date rămân stocate într-o bază de date, chiar şi după ce ştergem istoricul din calcultor. Aici nu avem prea mare control. De exemplu m-aţi întrebat de ce Google ştie unde am fost dacă nu am avut acces la internet. Păi, pentru că indiferent unde te afli şi nu ai acces la internet, dacă ai GPS-ul pornit, când vei accesa datele mobile sau wireless-ul, datele vor fi încărcate pe internet şi apoi Google le va stoca. (Ştefan Dehelean)
(O scurtă demonstraţie despre cum Google ştie unde suntem fără să avem acces la internet)
Clujenii pe care i-am întrebat azi cum îşi protejează datele, majoritatea au spus că folosesc parole, iar unii cred că datele lor introduse nu pot fi folosite în alte scopuri.
Eu încerc să îţi ţin parola cât mai privată şi cam atât. Recunosc că nu prea fac multe lucruri în privinţa asta.
Eu nu le protejez nici cum. Folosesc o parolă, dar nu e prea complicată, pentru că nu am multe secrete.
Sincer eu nu am nimic de ascuns, deci nu protejez absolut nimic.
Reporter: Ştiţi că motoarele de căutare reţin informaţiile pe care le introduceţi în calculator? Cum vă protejaţi ca să nu rămână în calculator?
Da, ştiu, şi rareori le şterg, dar nu cred că sunt în măsură să mă protejez. Cred că dacă cineva are acces la bazele de date, poate să afle ce vrea. Nici nu vreau să ştiu câte se pot afla despre mine.
Ştiu că rămân datele, dar sunt date personale, care sigur nu sunt făcute publice.
Reporter: De unde ştiţi că nu sunt făcute publice?
Pentru că citesc, pe sărite, politicile de confidenţialitate şi acolo scrie totul despre asta.
Datorită internetului, accesul la informaţii a devenit mult mai facill şi ţinem legătura unii cu alţii mult mai uşor şi, potrivit specialiştilor, ne-ar fi foarte greu să mai trăim fără world wide web (www):
În opinia mea cred că este destul de greu să mai ţii pasul cu ce se întâmplă în ziua de astăzi dacă decizi să nu mai foloseşti internetul. Totul se află mult mai uşor acum prin intermediul reţelelor de socializare. E mult mai la îndemână să ai internet. Comunicarea este mult înlesnită prin utilizarea lor. (Stefan Dehelean)
Şi clujenii confirmă spusele specialiştilor:
Cred că ar fi destul de greu să fiu fără internet. Totul am acolo: grupul de la facultate, cursurile, prietenii.
Imposibil, pentru că tot ce fac momentan este interconectat pe site-uri. Sunt informaţii de care m-aş putea lipsi, dar până la urmă tot am nevoie de ele.
Eu cred că da! Inventăm altceva.
Corina Gliguţa
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: