La mulți ani, Vasile Muste!
Ziua de 30 ianuarie a fiecărui an are pentru poetul Vasile Muste o dublă semnificație. În acea zi, în 1956, a văzut lumina zilei în localitatea Coruieni, Maramureș. Apoi, tot pe 30 ianuarie se sărbătoresc în calendarul creștin ierarhii Vasile, Grigore și Ioan. Coincidență fericită pentru un scriitor maramureșean de valoare. Modest, introvertit ca toți literații conștienți de veridicitatea superioară a operelor lor.
Mai mulți ani director al Casei Municipale de Cultură, în prezent șef de secție la Centrul Cultural din Sighetu Marmației, s-a afirmat în mod special prin calitatea de organizator al Festivalului Internațional de Poezie din localitate. A fost corespondent al Studiourilor de Radio Cluj şi Galaxia; redactor al revistei literare Litera Nordului, al cotidanului Clipa, al revistei Nord Magazin, redactor şef al publicaţiilor Tisa, ETC şi Ţara Maramureșului. Este redactor şef al Revistei Marmaţia Literară.
A debut literar în anul 1975, în emisiunea “Undă pentru minte, inimă şi literatură” la Radio Cluj. A fost distins cu numeroase premii naţionale la festivalurile de la: Sebeş-Alba; Bistriţa; Târgovişte; Satu-Mare; Mediaş; Botoşani; Constanţa; Brăila; Teleorman; Bucureşti; Slatina; Oraviţa; Sighetu Marmaţiei. A reprezentat România la Festivalul Internațional de Poezie de la Olomouc, Cehia, 2003, (Poezia fără frontiere). A publicat grupaje de poezie în: România literară, Steaua, Tribuna, Astra, Ateneu, Orizont, Archeus, Hyperion, Cronica, Nord Literar, Art Panorama, Contemporanul, Amurg sentimental, Arcadia, Convorbiri Literare, Transilvania, Litera Nordului, Familia, Liternet, Poezia, Mişcarea Literară, Marmaţia literară, Iluminări, Floare de latinitate (Serbia), Balada (Germania), Literatur Und Kritik (Austria), Albanezul, etc. Poeziile sale au fost publicate în mai multe antologii în țară și în străinătate. Grupaje din poezia sa au fost traduse în engleză, germană,ucraineană, maghiară, cehă, italiană, slovacă, albaneză şi franceză.
Vasile Muste poet, eseist, jurnalist, editor, este membru în Uniunea Scriitorilor din România. Năcut la Coruieni, Vasile Muste s-a stabilit la Sighetu Marmației unde, așa cum spune cu modestie: “am venit și eu să trăiesc” !
Articol editat de , 28 ianuarie 2016, 14:34 / actualizat: 1 martie 2017, 15:19
“Oraș mutat la îngeri altfel cum
primărie judecătorie pușcărie într-o singură
zidire și ceva mai încolo pe deal
răbdator cimitirul
oraș mutat la îngeri altfel cum
de ani peste Tisa
trece luna
mereu fără zestre
oraș mutat la îngeri altfel cum
zilier la ordinea inversă adușii
să moară aici am venit și eu
să trăiesc”
La mulți ani, Vasile Muste!
Purtător de cuvânt al Centrului Cultural Sighet,
Ioan Dorel Todea
Radio Sighet
Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI