Laureaţii concursului Drumul spre celebritate, pe scena Sălii Radio
Aşa cum şi-a obişnuit publicul şi în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce pe scena Sălii Radio pe câţiva dintre tinerii muzicieni români care vor scrie mai departe istoria scenelor de concert din ţară şi din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale Drumul spre celebritate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 ianuarie 2016, 14:22
Miercuri, 3 februarie (ora 19:00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi veţi aplauda pe câştigătorii celei de-a patra ediţii a evenimentului derulat în aprilie 2015 la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. Cei trei solişti sunt: flautistul Ştefan Diaconu (premiul I), din toamna anului 2015 masterand la Royal Danish Academy of Music, Copenhaga (Danemarca), specializarea flaut, violoncelistul Alexandru Totan (premiul al II-lea), student în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi pianistul Ionuţ Gabriel Diaconu (premiul al III-lea), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu Bucureşti.
Laureaţii au fost aleşi de un juriu alcătuit din muzicologul Oltea Şerban Pârâu, dirijorul Tiberiu Soare şi Sebastian Gheorghiu – director Excesmusic, după ce finaliştii parcurseseră cinci etape de concurs.
Repertoriul serii de la Sala Radio va reuni trei partiuri: Beethoven – Concertul în do major pentru pian şi orchestră nr. 1, Saint Saens – Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră şi Sebastian Androne – certo, con flauto pentru flaut, orchestră de coarde şi percuţie, lucrare interpretată în primă audiţie absolută. Sebastian Androne este laureatul ediţiei a XIV-a a Concursului Internaţional George Enescu, secţiunea Compoziţie, pentru partitura sa simfonică intitulată Tektonum / motto: Every act of creation is first of all an act of destruction. Parteneri ai evenimentului de la Sala Radio sunt Asociaţia Pro Valores şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.
Drumul spre celebritate este un eveniment educaţional organizat de Radio România Cultural, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic. Iniţiator şi coordonator al proiectului: Sebastian Crăciun, realizator Radio România Cultural.
Flautistul Ştefan Diaconu a studiat pianul şi apoi flautul la Colegiul Naţional de Arte Octav Băncilă din Iaşi, a fost apoi student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar în prezent este masterand la Royal Danish Academy of Music, Copenhaga (Danemarca), specializarea flaut. A beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varşovia, a participat la mai multe cursuri de măiestrie susţinute de: Jean Claude Gerard, Michael Cox şi Gergely Bodoky, colaborează cu Filarmonica George Enescu, Filarmonica din Piteşti şi Camerata Regală.
Violoncelistul Alexandru Totan s-a născut într-o familie de muzicieni şi a început studiul violoncelului la 7 ani cu unchiul său, Dan Totan, dar şi-a perfecţionat tehnica instrumentală şi cu maestrul Aurel Niculescu. A absolvit Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti, în prezent fiind student în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. A câştigat mai multe premii naţionale şi a avut diverse recitaluri şi înregistrări în Bucureşti, solo şi în formaţie de trio.
Pianistul Ionuţ Gabriel Diaconu a obţinut mai multe premii la concursuri precum Concursul Naţional de Pian Tinere Talente Bucureşti, Concursul Internaţional de Interpretare George Georgescu – Tulcea, Concursul Naţional de Pian Carl Czerny – Piatra Neamţ. Tânărul muzician a fost deja invitat să cânte în recitaluri organizate la Muzeul Naţional George Enescu, la Muzeul Cotroceni, la Institutul Maghiar Balassi – Bucureşti etc. În 2014 a participat la un curs de măiestrie susţinut de pianistul rus Eduard Kunz.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: