Noi droguri fac ravagii în rândul tinerilor
Etnobotanicele continuă să distrugă vieţile tinerilor de pretutindeni, iar noile invenţii sunt adevărate bombe cu ceas.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:27
Acetonă sau sodă caustică – asta găsim în etnobotanicele care bagă în spital tineri dornici de senzaţii tari. Cea mai recentă acţiune a procurorilor a implicat destructurarea unei reţele de traficanţi români care cumpărau substanţe chimice din Marea Britanie şi le combinau exact cu aceste două substanţe. Din cauza drogului, zeci de adolescenţi au ajuns în spital:
Recomandăm tinerilor, atunci când se află la petreceri, să nu accepte băuturi sau substanţe de la necunoscuţi. Atunci când sunt cu prietenii şi nu doresc să consume o anumită băutură, să reziste presiunii prietenilor şi totodată să reziste tentaţiei de a încerca o băutură nouă sau de a consuma o substanţă despre care nu ştiu nimic. (Maria Radu, purtător de cuvânt al Centrului de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Sibiu)
Pentru doar 20-30 de lei, tinerii credeau că vor ajunge pe culmile fericirii. Se pare însă că acest drog sintetic a făcut exact opusul.
Depinde foarte mult de tipul de drog consumat. Pe de o parte sunt cele numite halocinogene, care dau o formă de relaxare şi bună dispoziţie şi mai avem cele sintetice, numite impropriu etnobotanice şi care au reacţii extrem de periculoase chiar şi după o singură doză – agitaţie psihomotorie, afecţiuni ale respiraţiei şi ale bătăilor inimii, până la halucinaţii auditive, vizuale şi chiar tactile. Ele sunt periculoase pentru că nu ştim exact ce conţin şi pentru că tinerii le consumă fără să îşi dea seama ce efecte negative au asupra corpului lor. Absenţa drogurilor induce o stare de sevraj foarte puternică, mulţi dintre ei ajung la urgenţe şi nici nu recunosc dacă şi ce au consumat. (Mihai Copăceanu, psiholog)
Tinerele cu care am stat de vorba spun că nu au avut curiozitatea să încerce droguri şi că sunt în totalitate împotriva lor:
Nu aş putea niciodată să consum aşa ceva. Drogurile ne distrug vieţile şi sănătatea.
Nu am încercat niciodată şi nu o să încerc.
Nici să nu îndrăznească cineva să îmi propună să încerc aşa ceva. Sunt nocive.
În legislaţia actuală, consumul şi deţinerea de substanţe psihoactive nu sunt incriminate, aşa că procurorii pot interveni doar când există un grup infracţional organizat.
Cristina Bălău
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: