Cât e de nocivă Zaharina
Zaharina nu este îndulcitorul ideal, ea poate fi nocivă. Zaharina este de 500 de ori mai dulce decât zahărul. Chiar dacă pare inofensivă, zaharina a provocat cancer la animalele de laborator pe care s-au realizat cercetări. S-a mai constatat că zaharina poate provoca anumite modificări celulare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 29 ianuarie 2016, 10:38
Specialiștii în alimentație nu recomandă consumul frecvent de zaharină. Nici alți îndulcitori nu sunt foarte bine tolerați de organism și de aceea trebuie consumați în cantități reduse. Consumul de xilitol, malitol și izomalț nu trebuie să depășească 50 de mg pe zi.
Există și înlocuitori ai zahărului obținuți natural din diferite albumine care nu s-au dovedit a fi nocivi. Aspartamul este de 200 de ori mai dulce decât zahărul și este considerat inofensiv. Se recomandă însă ca doza zilnică să nu depășească 40 mg/kg corp, adică 2,8 g pentru o persoană de 70 kg. Persoanele care suferă de fenilcetonurie trebuie să consume și mai puțin. Taumatina obținută din albumina unei plante africane este de 2.500 de ori mai dulce decât zahărul și este considerată inofensivă. Eritritolul este un indulcitor natural inofensiv. Eritritolul este un alcool extras din zahărul natural, care se foloseşte în special pentru îndulcire.
Mierea de albine neprocesată este singurul aliment care nu se alterează şi este o sursă importantă de vitamine, în special cele din grupa B, minerale şi aminoacizi. Mierea nu poate fi consumată de copiii mai mici de 1-2 ani, din cauza riscului contaminării cu spori de botulism. Siropul de agave este obţinut din planta cu acelaşi nume originară din Mexic, conţine vitaminele B, C, D, E, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu şi crom. Este recomandat şi diabeticilor datorită poziţiei joase pe scara glicemică. În plus, cantitatea de sirop folosită pentru îndulcirea preparatelor este cu un sfert mai mică decât cea de zahăr. Extractul de ştevie, obținut din planta Ştevia rebaudiana sau Ştevia dulce, cum i se mai spune, este de 300 de ori mai dulce decât zahărul, are zero calorii şi indice glicemic zero, putând fi folosit şi de către diabetici. Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei copacului. Poate fi folosit ca îndulcitor pentru cafea sau ceai sau ca topping pentru clătite, plăcinte, dar se poate folosi şi ca ingredient al unor sosuri pentru diverse preparate culinare.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: