Cum este primită decizia de interzicere a fumatului
România a intrat, în sfârşit, în rândul ţărilor din Europa, după ce Curtea Constituţională a admis Legea Antifumat în forma adoptată de Camera Deputaţilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 ianuarie 2016, 06:00
Din martie, fumătorii vor trebui să iasă în afara localurilor pentru a aprinde o ţigară.
Părerea fumătorilor:
Se pare că majoritatea vor alege să renunţe la fumat, aprobarea legii venind, într-o oarecare măsură, în spijinul celor care nu pot scăpa de acest viciu.
Patronii de restaurante şi baruri susţin că vor recurge la diferite metode legale prin care clienţii lor să poată fuma în continuare:
Legea antifumat spune că fumatul este interzis în orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
De asemenea, nu se va mai putea fuma în spaţiile de la locul de muncă, în zonele special amenajate pentru copii, fie că e spaţiu închis sau în aer liber.
Singurele locuri unde fumătorii mai pot să îşi aprindă o ţigară sunt zonele de tranzit din aeroporturi şi penitenciarele de maximă siguranţă.
Nerespectarea prevederilor legale de către persoanele fizice va fi sancţionată cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar amenzile pentru persoanele juridice ajung până la 15.000 de lei.
Studiu IRES
În prezent, în România, un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an.
De asemenea, o treime dintre cei care nu mai consumă tutun în prezent spun că au fumat în trecut.
Acestea sunt principalele concluzii ale studiului derulat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, în perioada 21-25 ianuarie 2016, cu privire la fumatul în România.
Potrivit studiului, Percepții publice privind reglementările anti-fumat, 93% dintre participanți au auzit despre legea care interzice fumatul în spațiile publice din România. Dintre aceștia, 79% au o părere bună sau foarte bună cu privire la această lege și doar una din zece persoane chestionate are o părere proastă sau foarte proastă față de legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice.
Conform studiului IRES realizat pe un număr de 2.074 indivizi cu vârstă peste 18 ani, opiniile românilor care nu fumează cu privire la fumători tind să fie negative: cu toate că aproape o treime dintre respondenții nefumători nu au nici o părere bună, nici una proastă față de fumători, ei neconsiderând acest aspect relevant, 61% dintre persoanele care au participat la studiu și nu fumează au o părere mai degrabă proastă despre fumători.
Profilul românilor fumători
75% dintre respondenți spun că nu fumează tutun deloc, 18% afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susțin că fumează tutun mai rar; astfel, din totalul populației, 25% sunt fumători.
Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenților cu vârste între 18 și 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situația intervievaților din mediul urban și în cazul bărbaților.
Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare. De asemenea, proporția celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural.
Consumul produselor din tutun în rândul fumătorilor din România
Conform studiului IRES realizat în perioada 21-25 ianuarie 201, 8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de țigări, aproximativ o treime fumează între 16 și 20 de țigări pe zi și mai mult de o treime dintre respondenți (37%) fumează mai puțin de jumătate de pachet zilnic.
Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 – 50 de ani fumează zilnic aproape un pachet de țigări, în timp ce fumătorii cu vârste de peste 65 de ani sunt cei în cazul cărora procentul intervievaților care consumă între 6 și 10 țigări zilnic este mai ridicat comparativ cu celelalte categorii de vârstă.
Femeile fumează între 1 și 10 țigări zilnic într-o proporție mai mare decât bărbații, pe când situația se inversează atunci când vine vorba despre fumatul a mai mult de 16 țigări pe zi, unde procentul bărbaților care au acest comportament este mai ridicat.
Corina Gliguța/Alina Nechita