ÎPS Andrei: „Biserica doreşte doar ca normalitatea să fie legiferată”
La iniţiativa Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie”, iniţiativă îmbrăţişată de Biserica Ortodoxă din România, dar şi de alte culte religioase, în întreaga ţară a început o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definiţia familiei, ca fiind doar uniunea dintre un bărbat şi o femeie. ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ne-a declarat că această acţiune urmăreşte păstrarea valorilor tradiţionale şi nicidecum excluderea din Biserică a anumitor categorii de oameni:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 29 ianuarie 2016, 11:55
Biserica este pentru păstrarea valorilor tradiţionale. Or, familia are un rol unic în ce priveşte devenirea Bisericii şi a neamului nostru. Noi toţi am crescut într-o familie şi, dacă avem o conduită creştină, o avem datorită mamei, datorită tatălui, datorită mediului în care am crescut. Asta nu înseamnă că Biserica este inchizitorială şi că anumite categorii de oameni ar fi eliminate din Biserică. Nici pomeneală, îi înţelegem pe toţi oamenii. Dar cei care cred ca şi noi că familia este de o importanţă deosebită, familia care naşte copii, îi creşte şi îi educă, să meargă alături de noi. Semnează doar cine doreşte, noi nu constrângem pe nimeni.
Când este vorba de prietenie între două persoane, de ce neapărat ar trebui să fie vorba şi de o căsătorie? Dar, am spus, Biserica nu este exclusivistă, adică nu doreşte să păţească nimeni nimic, doreşte doar ca normalitatea să fie legiferată.
În ultimii 26 de ani, românii s-au pronunţat la urne pentru modificarea legii fundamentale o singură dată. S-a întâmplat în 2003, iar iniţiativa i-a aparţinut preşedintelui ţării. Care sunt etapele de parcurs până la un viitor posibil referendum ne explică conf. univ. dr. Radu Chiriţă de la Facultatea de Drept din Cluj.
Un proiect de lege pentru modificarea Constituţiei pot să iniţieze Preşedintele ţării, cel puţin o pătrime din numărul total al senatorilor sau deputaţilor sau cel puţin 500 000 de persoane cu drept de vot Acestea trebuie să fie din cel puţin jumătate din judeţele ţării şi, în fiecare din aceste judeţe, să fie cel puţin 20 000 de semnături. Etapele sunt următoarele: mai întâi se iniţiază proiectul de lege de către preşedinte, parlamentari sau cetăţeni, după care se supune dezbaterii în Parlament. Dacă Parlamentul îl votează cu majoritate de două treimi în fiecare din cele două Camere, atunci se va organiza referendum.
Ce cred clujenii despre acţiunea Bisericii de strângere de semnături şi despre posibilitatea ca două persoane de acelaşi sex să fie unite prin căsătorie? Iată întrebările pe care le-a adresat pe stradă Larisa Bîldea.
Cred că fiecare ar trebui lăsat să aleagă ce vrea. Nu cred că ar trebui să fie doar uniune între bărbaţi şi femei. Dacă eşti gay, asta este, mi se pare normal să aibă fiecare dreptul să fie cu cine doreşte.
Eu sunt de părere că poporul român trebuie să ajungă la un alt nivel de educaţie pentru a percepe şi a fi de acord cu astfel de cazuri. Deocamdată, ar fi bine ca lucrurile să rămână aşa cum sunt.
Nu sunt de acord să se căsătorească un băiat cu un băiat sau o fată cu o fată. Am semnat deja, la Biserică.
Bărbatul şi femeia, asta e normalitatea lăsată de Dumnezeu şi pentru asta optez, dacă va fi cazul.
Eu cred că ar trebui să se căsătorească şi bărbat cu bărbat dacă ei vor. Mi se pare anormal cum gândeşte Biserica. Fiecare face ce vrea atâta timp cât nu afectează pe nimeni. Ce treabă are Biserica cu cine mă căsătoresc eu?
Sunt unele ţări în care e permis şi aşa ceva, dar, după părerea mea, oamenii de sex opus trebuie să se atragă unul pe altul, nu de acelaşi sex.
Sunt de acord să se căsătorească doar bărbat cu femeie. De la Adam şi Eva au existat bărbat şi femeie.
Căsătoria e între un bărbat şi o femeie, nu între bărbaţi şi bărbaţi sau femei şi femei.
Grecia este ultima ţară care a adoptat recent o lege care permite parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex, în ciuda protestelor şi opoziţiei manifestate de partide şi de Biserica Ortodoxă. Există state europene în care au fost deja acordate drepturi parteneriatelor între persoane de acelaşi sex, bunăoară în Marea Britania, Spania şi Cipru, dar subiectul rămâne unul extrem de sensibil în multe ţări ale Uniunii Europene, inclusiv sau mai ales în România.
Dan Moşoiu