Ne putem permite să vitregim studiul istoriei?
Istoria oferă elevilor educaţie democratică, economică sau interculturală, de aceea nu se poate învăţa într-o oră pe săptămână.
Istoricii din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca își exprimă îngrijorarea față de reducerea orelor alocate acestei discipline în ciclul gimnazial. Ei consideră că, în absenţa unei educaţii umaniste adecvate, generaţiile actuale se limitează, progresiv, la universul superficial al reţelelor de socializare. În acest mod, riscă să-şi rupă legăturile cu trecutul şi să rateze întâlnirea cu viitorul, trăind într-un prezent continuu.
Articol editat de , 29 ianuarie 2016, 17:05
Dacă nu este predată în condiţii decente, timp de 2 ore pe săptămână, cum s-a practicat decenii la rând şi cum se predă în alte ţări, atunci poate ar fi mai bine să renunţăm la istorie de tot, se precizează în comunicatul remis de Facultatea de Istorie a UBB. Profesorii îşi fundamentează poziţia pe un sentiment profund de responsabilitate, pe care istoricii îl trăiesc mai acut decât alte categorii de intelectuali, în raport cu destinul societăţii româneşti.
Ca indivizi, pe cont propriu, ne putem descurca şi cu o oră de istorie pe săptămână, sau poate chiar fără niciuna. Dar ca naţiune, ca societate coerentă şi conştientă, nu vom supravieţui.
Redacţia
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: