Lumea se schimbă, muzeele se schimbă
În sec XXI o vizită la muzeu plecă de pe telefonul mobil, unde vă stau la dispoziţie informaţii primare despre adrese, colecţii, program şi piese de maxim interes din muzeul ales. La noi există aplicaţia bilingva (lb. romana si engleza) „Muzee si Colecţii din Romania” cu informaţii despre toate cele 1014 de colecţii muzeale din Romania, descrise de 5200 de fotografii.
Articol editat de , 30 ianuarie 2016, 06:00
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Cultural.Collections
Vizita continuă pe internet, cu căştile pe urechi, la o plimbare virtuală printre exponate. Majoritatea muzeelor importante din lume, mai nou şi de la noi, oferă tururi virtuale ale colecţiilor pe site-urile lor, imagini explicate cu text audio sau muzică potrivită descrierii exponatelor. Desigur, nu vom vedea un muzeu întreg, ci doar tururi parţiale, numai bune să îi deschidă gustul să le calci apoi pragul. Principiul vizitei virtuale e comun. O harta a galeriei vizitabile te îndrumă cu săgeţi pe traseu, sau pur şi simplu prin poziţionarea mouse-ului pe imagine îţi permite navigarea prin sala cu exponate. Cadrul mobil, cu vizibilitate 360 de grade, îţi oferă o imagine asupra spaţiului şi a dispoziţiei lucrărilor expuse. Unele muzee permit şi zoom-ul pe lucrare, adică accesul la detalii. Totuşi, în general vizita virtuală e parţială şi nu îşi oferă atmosfera şi accesul la materialitatea exponatelor, ceea ce doar prezenţa fizică în spaţiul unui muzeu permite.
Site-ul Institutului Naţional al Patrimoniului, www.cimec.ro, postează lista muzeelor din România, care oferă tururi virtuale pe site-ul lor. Lista actualizată în 21 dec 2015.
http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html
Am ales două muzee din Transilvania. Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud propune 12 obiective vizitabile pe internet, de la case memoriale, biserici de patrimoniu şi artă contemporană.
Turul virtual a fost gândit pentru cei care nu doresc sau se întreabă de ce ar veni să vadă un muzeu la Bistriţa sau din judeţ, şi ce ar putea să vadă. Oferim un tur de interior, urmează să punem şi o reprezentare verbală însoţită de un fond muzical. La ora actuală avem doar imagine şi printr-un program foarte simplu poţi să intri în săli să te uiţi în dreapta, în stânga, să vezi expoziţiile de bază. De aproximativ două luni avem tururile virtuale, care au 3300 de vizualizări până acum, avem inclusiv mesaje de apreciere a paginilor, cu peste trei sute de comentarii. Trebuie auzită şi povestea din spatele imaginii şi asta mai rămâne de completat la tururile noastre virtuale. ( Alexandru Gavrilaş, directorul Complexului Muzeal Bistriţa Năsăud)
http://www.360x.ro/muzeu-bn/sangeorz/
Mergem şi în judeţul Alba. Pe site-ul Consiliul Judeţean ni se propune turul virtual al expoziţiilor etnografice din judeţ. Personal, îl văd ca pe o propunere de excursie de week-end prin comunele şi satele din Alba.
Aceste tururi se vor de fapt o invitaţie pentru turişti, dar nu numai pentru ei, de a vizita aceste tezaure locale, colecţii etnografie care aparţin comunităţii, aflate în inventarul primăriei şi al localităţii respective. Noi am pornit de la considerentul ca în fiecare comună a judeţului să existe o expoziţie sau un muzeu etnografic. Existau comune care aveau aşa ceva, muzee de renume, mă refer la muzeul privat Emilian Achim din Almaşu Mare, sau la muzeul din Avram Iancu, sau la unele muzee aparţinând unor parohii ortodoxe. Acum ne aflăm în partea finală a amenajărilor, când au rămas cinci localităţi care nu au încă această expoziţie, dar care sunt în curs de rezolvare. (Gheroghe Nedea, consilier cultural Consiliul Judeţean Alba)
http://www.cjalba.ro/expozitii-etnografice-in-judetul-alba/
Am vizitat muzee pe site dar indiferent de calitatea imaginilor şi de atenţia acordată detaliilor nu am reuşit să scap de un anume sentiment de artificialitate, mai ales câne vorba de tururi ale muzeelor pe care le-am vizitat în mod real. Fie că e vorba de lucrări de artă, exponate din muzee de istorie naturală, artefacte de etnografie, antropologie sau piese din muzeele dedicate ştiinţelor, tururile virtuale rămân o introducere în spaţiul unui muzeu, o etapă premergătoare unei vizite reale, sau procesului de aprofundare a cunoştinţelor despre lucrările văzute deja pe viu.
Nu cred că o vizită virtuală substituie vizitarea unui muzeu . Poate e mai degrabă o modalitate de a incita pe viitor vizitatorii care să spună: Da,domnule, lucruri interesante am văzut, vreau sp le văd şi în realitate. ( Alexandru Gavrilaş, directorul Complexului Muzeal Bistriţa Năsăud)
Muzeul virtual e ca jocurile pe calculator: captivant, instructiv, dar realitate secundă. Psihologia artei spune că oricât de bună ar fi reproducerea unei picturi, nimic nu egalează energia pe care ţi-o dă contactul cu originalul.
Oana Cristea Grigorescu