Sigheteanul Paul Ananie duce mai departe tradiţia cântecului popular maramureşean [AUDIO]
M-am născut în leagănul Maramureşului Istoric şi am crescut respirând tradiţia lui. Aşa că, inevitabil a fost să îmi urmez soarta, şi primul meu contact direct cu muzica populară să fie încă de când eram cocon de grădiniţă, când am cântat „După pui de Moroşan” şi am luat marele premiu.
Am debutat apoi în 2005, cu mândrie intitulat „participant la Festival Folcloric”, ca mai apoi să fiu nevoit să mă retrag începând cu anul 2007, deoarece, datorită vârstei, vocea îmi era în schimbare. Am revenit apoi în 2009 cu mare ambiţie şi cu gând aprig de muncă, din acel moment având un singur ţel, acela de a deveni un cantăreţ de muzică populară recunoscut şi de a promova şi a cânta tradiţia Maramureşului Istoric. Îmi doresc să aduc aminte astfel, cu mare recunoştinţă, de voia bună a strămoşilor noştri, de dorinţele, patimile, obiceiurile şi supărările lor , în alte cuvinte, de etnografie şi folclor maramureşean . Sunt sigur că astfel am să le stârnesc puţină nostalgie celor ce sunt cunoscători ai Maramureşului, iar celor ce sunt novici în descoperirea lui, am să le stârnesc curiozitatea, povesteşte cantautorul Paul Ananie care, la doar 23 de ani, se poate mândri cu o activitate extrem de bogată în domeniul folclorului: cercetare etnologică coordonată de conf. dr. Narcisa Alexandra Știucă, Universitatea din București, în comuna Colibași, jud. Giurgiu, 2013 și 2014. Materialele rezultate în urma cercetării au fost folosite în realizarea monografiei comunei; practică/voluntariat în cadrul Muzeului Țăranului Român, secția Etnomuzicologie. Materialele obținute în urma practicii au fost ataşate la arhiva muzeului, București, 2014. A realizat sau a prezentat o serie de emisiuni folclorice la diferite posturi de radio ( printre care şi la Radio România Sighet), a fost, de asemenea, prezentator pentru: Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși (Baia Mare, 3-6 septembrie 2014), Spectacol Aniversar ”Junii Sibiului– 70 de ani” (Viena, 28 martie, 2014), Spectacolul Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România – ”Suflet de român” (Sălciua, jud. Alba, 14 noiembrie 2013).
Articol editat de , 30 ianuarie 2016, 15:02 / actualizat: 1 martie 2017, 15:17
Sunt doar câteva dintre realizările sale, la care se adaugă numeroasele premii şi diplome obţinute la festivalurile din ţară şi participările, ca invitat, în emisiunile de radio (din ţară şi din străinătate) sau de televiziune.
Aflăm mai multe despre Paul Ananie cîntăreţul şi omul din următorul interviu :
Brîndușa Oanță
Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI