Nu le mai dați copiilor paracetamol și ibuprofen atât de ușor
Părinţii avertizaţi să nu le dea copiilor paracetamol şi ibuprofen atunci când fac febră moderată
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 2 februarie 2016, 12:30
Medicii au avertizat că părinţii nu ar trebui să le dea copiilor care fac febră moderată doze alternative de sirop de paracetamol şi de ibuprofen, întrucât le-ar putea prelungi boala sau chiar le-ar putea pune în pericol sănătatea. Din cauza fobiei provocate de febră care se manifestă în societate, părinţii îşi tratează prea des copiii cu ambele medicamente, pentru a determina scăderea febrei moderate, afirmă un grup de pediatri americani.
Specialiştii atenţionează că drept urmare micuţii pot primi supradoze. În noile îndrumări, Academia Americană de Pediatrie susţine că temperatura ridicată este de multe ori o modalitate a organismului de a lupta împotriva unei infecţii şi avertizează părinţii că scăderea febrei cu produse farmaceutice ar putea de fapt să prelungească boala copilului.
Şi medicii de familie recomandă de multe ori părinţilor să recurgă la medicamentele cunoscute sub numele de antipiretice, în doze alternative de paracetamol şi ibuprofen, crezând că riscul unor efecte secundare este minim, mai constată studiul. În îndrumarul său oficial, Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică (NICE) afirmă că folosirea medicamentelor ar trebui luată în considerare pentru copiii care au febră şi par abătuţi sau au starea alterată. Deşi ghidul NICE spune că ambele antipiretice ar trebui evitate în mod obişnuit pentru copiii cu febră, susţine că această abordare ar putea fi avută în vedere dacă micuţul nu răspunde la unul singur dintre aceste două produse farmaceutice.
Îndrumarul Academiei Americane Pediatrice notează că ambele medicamente au efecte adverse potenţiale şi afirmă că riscurile ar trebui tratate cu seriozitate. Paracetamolul poate contribui la contractarea astmului şi există informaţii conform cărora ibuprofenul ar provoca ulcere stomacale şi hemoragii şi ar putea antrena boli de rinichi.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: